În 2018, românii din diaspora au trimis în țară 2,98 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 106 la sută față de anul 2017, atunci când expații noștri au trimis 2,82 miliarde de euro, arată cele mai recente date Eurostat, publicate în data de 12 noiembrie.
Așa cum era de așteptat, 90 la sută dintre aceste transferuri au ca proveniență țări din Uniunea Europeană (UE) și doar 10 la sută, 316 milioane de euro, sunt direcționate din state non-UE. Din acest punct de vedere, în cadrul uniunii, România este depășită doar de Portugalia, stat în care ”intrările” au trecut de valoare de 3,6 miliarde euro, lăsând pentru prima dată în urmă Polonia, cu 2,93 miliarde de euro primite prin aceste așa-numite transferuri personale.
Pe de altă parte, în anul 2018, din România au fost trimiși în străinătate 263 de milioane de euro de către cetățenii străini care lucrează aici. 172 de milioane euro s-au dus în alte țări UE, iar 91 de milioane euro în afara UE.
Per ansamblu, la nivelul întregii Uniuni Europene, în anul 2018, au fost trimiși în blocul comunitar, sub formă de transferuri personale, 10,92 miliarde de euro din state non-UE. În schimb, din Uniunea Europeană au plecat către țări din afara UE 35,56 miliarde de euro, conform acelorași date ale Eurostat. Statul cu cel mai mare ”deficit” din punct de vedere al acestor remitențe este de departe Franța, cu 10,52 miliarde euro pe minus, urmat la mare distanță de Germania (5,15 miliarde euro) și Marea Britanie, încă membru UE, cu 4,66 miliarde de euro.
În ceea ce privește transferurile personale ale cetățenilor UE către state din afara blocului comunitar, acestea s-au îndreptat în special către Asia (21 la sută), state din nordul Africii (18 la sută),dar și alte țări europene non-UE (16 la sută).