Campania ”Made in Galați”. Citadina 98, un constructor de top al Galaţiului

Campania ”Made in Galați”. Citadina 98, un constructor de top al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Compania gălăţeană Citadina 98 SA este o societate cu capital integral privat romanesc, fosta Societate Comercială „Drumuri şi Spaţii verzi”. Firma s-a dezvoltat continuu şi nu a avut nevoie de mult timp până să se impună drept unul dintre constructorii cunoscuţi şi recunoscuţi ai Galaţiului. Mai mult, Citadina 98 are şi alte judeţe în portofoliu, efectuând lucrări importante în Brăila, Buzău, Vrancea şi Iaşi, lucrări în care utilajele noi şi performante „şi-au dat mâna” într-un mod fericit cu angajaţii în continuă perfecţionare şi cu sistemul de management al calităţii. Având anul trecut, în medie, 338 de angajaţi, Citadina 98 este la propriu o firmă de top, ea ocupând un loc fruntaş în topul IMM al marilor întreprinderi gălăţene.

Citadina 98 are ca obiect principal de activitate execuţia lucrărilor de construcţii a drumurilor, autostrăzilor şi podurilor, construcţii rezidenţiale si nerezidenţiale şi instalaţii aferente, construcţii hidrotehnice, alte lucrări speciale: canalizare şi alimentare cu apă, staţii de tratare şi epurare a apei, lucrări de îmbunătăţiri funciare etc. De la înfiinţare şi până în prezent, conducerea companiei a investit constant atât în echipamente şi utilaje performante necesare dezvoltării infrastructurii - construcții de drumuri și poduri, cât și în perfecționarea angajaților.

„Compania dispune de utilaje performante pentru realizarea întregului portofoliu de lucrări și de o structură organizatorică și de personal care să poată asigura, în condiţii excelente de funcţionare, Sistemul de Management al Calităţii. Experiența în domeniu, personalul specializat, atenţia faţă de cerinţele clienţilor şi respectul faţă de mediul înconjurător sunt puncte de referință pentru performanța responsabilă și reușita proiectelor realizate de noi”, spune directorul general al Citadina 98, Mihai Labău.

Lucrări complexe cu finanţare europeană

În momentul de faţă, compania are în derulare diverse proiecte finanţate prin programe europene (POR, POIM, SUERD), dintre care amintim doar câteva: reabilitare şi modernizare a infrastructurii de transport regional pe DJ 252, DJ 251, DJ 242, DJ 255, DJ 251A (beneficiar fiind Consiliul Judeţean Galaţi), reţele de apă şi canalizare în Focşani, modernizare linii de tramvai şi carosabil pe străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 (beneficiar, Municipiul Galaţi), modernizări drumuri locale prin PNDL în mai multe comune din judeţele Galaţi şi Vrancea, amenajări, regularizări şi consolidări albii de râu în judeţele Neamţ, Buzău şi Ialomiţa.

"Lucrările finanţate prin programele POIM şi POR-SUERD sunt cele mai complexe şi necesită forţa de muncă cea mai calificată, utilajele cele mai performante, atât pentru o execuţie în ritm accelerat, cât şi pentru a asigura calitatea şi durabilitatea lucrărilor executate. Pentru Contractul POIM - VN - CL02 - Reţele de apă şi canalizare, societatea a utilizat o parte importantă din resurse, întrucât acest gen de lucrări sunt foarte complexe şi necesită calificare specifică. Cerinţele proiectului sunt ridicate, întrucât reţelele se supun testelor complexe şi, suplimentar, probelor de inspecţie video. Este un standard mai înalt în ceea ce priveşte urmărirea execuţiei, de aceea şi execuţia este la nivelul cerut de caietele de sarcini şi cerinţele proiectelor. Se lucrează cu tehnologii avansate privind instalarea conductelor de aducţiune apă prin foraj orizontal, tehnologie ce avantajează atât executantul, cât şi entităţile care beneficiază de aceste lucrări, prin lipsa disconfortului creat de prezenţa utilajelor care sapă, transportă etc. Deşi sunt lucrări cu un grad sporit de dificultate, reuşim să  executăm lucrările în devans faţă de grafice şi un factor ce înlesneşte avansul mărit al lucrărilor îl reprezintă uşurinţa cu care se decontează lucrările. Nefiind legate de probleme de buget sau rectificări bugetare, finanţarea este asigurată din startul lucrărilor până la recepţie", spune Mihai Labău.

Mărirea salariului minim - benefică angajaţilor, un efort pentru companii

L-am întrebat pe directorul general cum a fost afectată Citadina 98 de mărirea salariului minim pe ramura de construcţii conform OUG 114/2018. "Este o măsură binevenită pentru forţa de muncă autohotonă, dar a creat un efort suplimentar pentru companii, prin faptul că această mărire a salariului minim a dus la creşterea salariului şi pentru personalul calificat, creştere suportată de către companii şi care nu a putut fi susţinută prin actualizarea aplicată tarifului la manopera utilizată în contractele de lucrări. Adoptarea acestei ordonanţe şi aplicarea ei s-au făcut greoi, s-a întârziat şi opt luni până toate autorităţile locale, ministere sau agenţii cu care avem contracte au înțeles cum să aplice această OUG 114. Pentru lunile scurse, noi am plătit angajații conform ordonanței, iar decontările s-au făcut fără ajustarea manoperei, întrucât nu existau actele adiționale. Am avut și șocul prețului la bitum, care s-a dublat în mai 2018, iar contractele în general au prevăzut un articol special că prețul nu se modifică. Aceasta a fost o altă povară care a dus la stagnări de lucrări, în special cu AFIR, dar și cu Ministerul Dezvoltării", a încheiat directorul general al Citadina 98 Galați.

Proiecte marca Citadina 98

Directorul general Mihai Labău ne-a prezentat câteva proiecte reprezentative derulate de către Citadina 98. Printre acestea, reabilitarea DN2B (E87) Galaţi - Giurgiuleşti km 141+700 - km 149+966 (beneficiar, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale), construcţia Staţiei de Bioremediere Oprişeneşti (jud. Brăila, beneficiar Petrom SA), lucrări de reparaţii a îmbrăcăminţii rutiere cu mixturi asfaltice pe DN 23B km 0+000 - km 21+300 şi DN25 km 7+000 - km 68+130 (beneficiar, CNADNR), consolidare şi refacere sistem rutier pe DN 2B km 104+000 - km 124+000 (CNADNR), refacere podeţe şi consolidare sistem rutier pe DN 3B km 39+217 - 46+700 (CNADNR), consolidare şi refacere sistem rutier pe DN 23 km 41+000 - 52+000 (CNADNR), sediuul Distrigaz din municipiul Galaţi (beneficiar, Distrigaz România).

Citadina 98, doar cu muncitori români

Citadina 98 nu a apelat până acum la muncitori din afara Uniunii Europene. Politica companiei este de angaja, a învăţa şi a perfecţiona forţa de muncă încă existentă în România, iar aducerea de muncitori străini se va face doar dacă piaţa forţei de muncă din România va impune acest lucru, dacă aceştia vor da randament şi dacă termenele contractuale vor forţa compania să suplimenteze forţa de muncă pe care o deţine. Până atunci, însă, Citadina 98 se limitează să încheie contracte care să folosească la maximum forţa de muncă pe care deja a specializat-o.

Citit 6405 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2019 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.