Noul model al declaraţiei unice, publicat în Monitorul Oficial

Noul model al declaraţiei unice, publicat în Monitorul Oficial
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Modelul Declarației unice, valabil în 2020, a fost publicat pe 23 ianuarie în Monitorul Oficial. Declarația unică se completează și se depune la Fisc de către majoritatea persoanelor fizice care obțin venituri extrasalariale nete anuale cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe economie. De asemenea, declaraţia trebuie completată şi depusă și de către persoanele fizice care vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, chiar dacă nu realizează venituri fiscalizate. Declaraţia unică trebuie depusă până pe 15 martie 2020.

„Rolul declarației este de regularizare a impozitului pe venit pentru anul 2019, ocazie cu care eventualele impozite și asigurări sociale datorate pentru acest an se achită până pe data de 15 martie 2020. De asemenea, declarația se va depune pentru veniturile estimate și asigurările sociale pentru anul 2020”, a explicat consultantul fiscal Adrian Bența pentru hotnews.ro.

Noul formular al declaraţiei unice aduce câteva noutăţi, informează economica.net A fost eliminată secțiunea despre impozitul pe veniturile din jocuri de noroc şi au fost introduși indicatorii „Câștig” și „Venit impozabil” în cazul câștigurilor din transferul de monedă virtuală sau veniturilor impozabile ca urmare a cesiunii de creanţă. A mai fost introdusă o rubrică referitoare la veniturile realizate în străinătate și care sunt scutite de impozit în România, în baza unui acord internațional la care România este parte.

Conform lui Adrian Benţa, veniturile care impun depunerea declaraţiei unice sunt următoarele: a) activităţi independente, pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate; b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă; c) cedarea folosinţei bunurilor, pentru care venitul net se stabileşte în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli; d) activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real; e) piscicultură şi/sau silvicultură; f) transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar; g) alte surse, pentru care contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiei.

Persoanele fizice care au realizat în anul 2019 (sau care estimează că vor realiza în anul 2020) venituri extrasalariale cumulate (din activități independente, dividende, cedarea folosinței bunurilor etc.), a căror valoare depășește plafonul de 12 salarii minime brute garantate în plată la data depunerii declarației, datorează contribuția la asigurările sociale de sănătate în procent de 10 la sută. Pentru anul 2019, când salariul minim brut a fost de 2.080 lei, suma datorată este de 2.496 lei. Pentru 2020, când salariul minim brut pe economie a urca la 2.230 lei, suma datorată este de 2.676 lei. Această sumă se datorează chiar dacă persoana fizică are calitate de salariat și este deja asigurată în sistemul public de sănătate, precizează Adrian Benţa.

De asemenea, plafoanele veniturilor de la care se datorează contribuție la pensie pentru veniturile din activități independente și, după caz, drepturi de proprietate intelectuală sunt 24.960 lei (pentru anul 2019) şi 26.760 lei (pentru 2020). Dacă o persoană depășește aceste plafoane anuale și decide să se asigure la nivelul salariului minim, va achita contribuția anuală la pensie în sumă de 6.240 lei pentru anul 2019 și în sumă de 6.690 lei pentru anul 2020, mai spune consultantul fiscal.

Declarația unică poate fi depusă, până pe 15 martie, prin mai multe modalităţi: direct la registratura autorităţii fiscale, electronic (prin spaţiul privat virtual sau prin e-guvernare.ro) sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Citit 1730 ori Ultima modificare Duminică, 26 Ianuarie 2020 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.