Un nou prag pentru falimentul personal

Un nou prag pentru falimentul personal
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Aşa cum firmele pot intra în insolvenţă în încercarea de a-şi redresa situaţia financiară şi de a se curăţa de datorii, la fel pot proceda şi persoanele fizice „de bună-credinţă” care nu mai pot face faţă creditelor scadente.

Legea falimentului personal nu este chiar o noutate în România, cu toate acestea foarte puţini români au profitat până acum de ea. Legea 151/2015 a intrat în vigoare în ianuarie 2018, după foarte multe tergiversări legislative şi, în primul an de exemplu, doar trei persoane fizice au beneficiat de prevederile sale, una dintre acestea fiind din Galaţi. În esenţă, legea are ca scop instituirea unei proceduri pentru redresarea situaţiei financiare a persoanelor fizice cu datorii. Însă nu orice fel de datorii, şi nu la orice nivel al lor. Conform Legii nr. 151/2015, insolvența unui debitor persoană fizică poate apărea atunci când acesta are datorii mai mari de 90 de zile la unul sau mai mulți creditori. O altă condiție este ca obligaţiile scadente totale să fie cel puţin egale cu valoarea-prag de 15 salarii minime pe economie. Începând de la 1 ianuarie 2020, având în vedere majorarea salariului minim la 2.230 de lei, pragul minim necesar pentru a putea cere intrarea în insolvență a crescut la 33.450 de lei.

Conform avocatnet.ro, „nu pot apela la procedura insolvenței cei care au fost condamnați definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală, a unei infracțiuni de fals sau a unei infracțiuni intenționate contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, cei care au fost concediați în ultimii doi ani din motive ce le sunt imputabile, cei care, deși sunt apți de muncă, nu au făcut eforturi pentru a se angaja sau au refuzat, în mod nejustificat, un loc de muncă propus sau orice altă activitate care le-ar putea aduce venituri, dar și cei care acumulează noi datorii în timp ce se află în stare de insolvență”.

Legea 151 prevede trei proceduri pentru insolvenţa personală: - plan de rambursare a datoriilor pe o perioadă de maximum 5 ani, care poate fi prelungită încă un an; - lichidarea activelor prin intermediul instanţelor de judecată; - insolvenţa simplificată, valabilă în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare sau care şi-au pierdut cel puţin jumătate din capacitatea de muncă. Pentru a intra într-una din aceste proceduri, debitorul trebuie să depună o cerere la sediul Comisiei de insolvență la nivel teritorial din județul unde și-a avut domiciliul sau reşedinţa cu cel puţin şase luni înaintea depunerii cererii. În Galaţi, sediul acestei comisii este cel al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, situat pe str. Egalităţii nr. 2.

Citit 1654 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2020 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.