Programul ”Tomata” va fi extins şi la alte culturi
Foto: Bogdan Codrescu

Programul ”Tomata” va fi extins şi la alte culturi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prezent, duminică, în comunele gălăţene Matca şi Barcea, secretarul de stat gălăţean din cadrul Ministerului Agriculturii, George Scarlat, i-a asigurat pe legumicultori că programul "Tomata" nu va fi întrerupt, ci va continua şi în următorii ani, cu mai puţină birocraţie. Mai mult, acest program de finanţare va fi extins şi pentru alte culturi agricole.

Ajutorul de minimis pentru cultivarea roşiilor în spaţii protejate (sere şi solarii), cunoscut ca Programul "Tomata", va cunoaşte câteva îmbunătăţiri în următorii şapte ani, a afirmat George Scarlat. Prima, şi cea mai importantă, ar fi că programul va fi trecut pe finanţare europeană, pe perioada 2021-2027, pentru a fi eliminate astfel incertitudinile şi zvonurile care plutesc an de an în rândul legumicultorilor. A doua ar fi că se încearcă o debirocratizare a programului, dorindu-se realizarea unor programe-tip pe suprafeţe de 500 mp, 1.000 mp ori multipli ai acestora, la care fermierii să aducă doar câteva documente absolut necesare. A treia modificare este adusă de înfiinţarea registrului naţional de tratamente fitosanitare, care vine „la pachet” cu intensificarea controalelor în vămi ale produselor agricole care intră în ţară. Nu în ultimul rând, se doreşte generalizarea programului "Tomata" şi la alte culturi agricole.

„Nu vom face programul «Primul solar», nu. Ne dorim foarte mult să facem programe-tip, pe suprafeţe de 1.000 mp sau multipli, pentru a nu mai face, în perioada 2021-2027, hotărâri de guvern an de an, şi ca să stabilim anumite sume. Iar aici spun clar: nu cred că este o soluţie doar tomata, pentru că vedeţi şi dvs, când ajungem în vârf de producţie, se creează o problemă în piaţă. Degeaba câştig pe de o parte, când îmi compensează nişte cheltuieli ministerul prin programul de minimis, dacă preţul în piaţă scade. Pe aceste programe-tip, dvs veţi veni doar cu câteva date, pentru a reduce birocraţia”, a spus secretarul de stat gălăţean.

Afirmaţiile lui George Scarlat au fost confirmate şi de colegul său de minister, Emil Dumitru, secretar de stat şi el. „Am instituit registrul de tratamente fitosanitare tocmai pentru a nu mai exista speculaţiile potrivit cărora legumele provenite de la fermierii români nu respectă normele fitosanitare. Este un lucru foarte bun, ca să credibilizăm tomata românească, să creştem conştientizarea consumatorului chiar dacă va alege o tomată mai scumpă, dar s-o cumpere pe-a noastră, asta înseamnă locuri de muncă pentru satul românesc. Ceea ce e cel mai important lucru este că în perioada 2021-2027 sectorul agricol legumicol este un sector prioritar, motiv pentru care va beneficia de alocare bugetară substanţială, vom avea pe dezvoltare rurală şapte miliarde de euro, la care vine contribuţia statului român cu 1,4 miliarde de euro. Vom avea bani pe dezvoltare rurală şi vom putea să finanţăm şapte ani o măsură din fonduri europene, ca să nu mai existe incertitudinea din fiecare an că un guvern sau altul vrea să dea sau nu vrea să dea sectorului legumicol. Dar trebuie să discutăm nu doar de tomate, ci de diversificare, pentru că piaţa poate ne cere rădăcinoase sau pătrunjel, pentru că importăm şi pătrunjel, dacă vă vine să credeţi”.

Conform lui George Scarlat, pe linia credibilizării tomatei româneşti în ochii consumatorilor se vor lua şi alte măsuri. „În momentul în care avem un registru de tratamente, vom începe controalele în vamă la tot ceea ce intră, din Turcia cu precădere, dar nu numai. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară este cea care ar trebui să facă controale la tot cea ce înseamnă produs agroalimentar care intră în România, dar căutăm soluţii ca şi alte instituţii să poată controla, cel puţin pe partea de legume. Pentru că eu nu cred că ceea ce producem noi în România este mai rău decât ceea ce ne intră în ţară. Cu siguranţă, prin această măsură, nu ne vom face prea mulţi prieteni. Să aduci mii de tiruri de legume în România într-un an de zile, vă daţi seama cam ce interese sunt şi pe câţi deranjăm. Dar ne asumăm acest lucru. Nu am venit la Ministerul Agriculturii să stau aici ani de zile. Vorbea aceea: nu vreau să fiu cioară, vreau să fiu vultur. Atât timp cât voi fi la Ministerul Agriculturii, vom face totul doar pentru fermieri”, a mai spus George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Citit 1901 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2020 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.