Fonduri europene pentru infrastructura de irigații

Fonduri europene pentru infrastructura de irigații
Investiţii în echipamente specifice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Prezent într-un dialog on-line al unui portal de știri, gălățeanul George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a făcut o serie de considerații cu privire la starea sistemului de irigații și la posibilitățile de investiții în materie, mai ales cu fonduri europene. "Circa 845.000 de hectare sunt contractate pentru a fi irigate, dar, la ora la care vorbim (23 aprilie - n.r.), doar 102.000 de hectare sunt efectiv irigate. Fac un apel către fermieri să se organizeze, pentru că sunt 1.600 de kilometri de canal și deci 160.000 de hectare care ar putea fi irigate, iar ministerul plătește apa. Este adevărat că fermierii mici și mijlocii nu au dispus de fonduri pentru a achiziționa echipamente pentru udat și tocmai de aceea ne gândim la o schemă de ajutor de stat în acest sens", a precizat Scarlat.

Oficialul MADR a adăugat că prin Programul Național de Investiții (PNI) se intenționează ca suprafața irigată în România să ajungă la două milioane de hectare în anul 2023.

Revenind la problematica abordată pe termen scurt, George Scarlat a amintit că în luna mai a acestui an se va redeschide măsura 4.3 de cofinanțare cu fonduri europene a infrastructurii de irigații. "Bugetul va fi de circa 42-43 milioane de euro, iar OUAI-urile care nu au beneficiat în trecut vor primi punctaj suplimentar, ținând cont și de suprafața pe care o deservesc. Se vor putea achiziționa inclusiv echipamente de irigat cu valori mergând până la 300.000 de euro pe proiect", a precizat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

Referitor la canalul Siret - Bărăgan, George Scarlat a recunoscut că proiectul a stagnat și actualmente doar pe circa cinci-șase kilometri se poate efectiv iriga. "Până la sfârșitul anului, ne propunem să alocăm aici circa 250 milioane de euro. Este o investiție de mare amploare, alături de multe alte proiecte ale MADR aflate în diferite stadii de execuție", a conchis secretarul de stat gălăţean.

Citit 2771 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Aprilie 2020 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.