Formular nou pentru impozitele agricole

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din necesitatea administrării fiscale a sumelor provenite din impozitarea veniturilor din activităţi agricole, ANAF a elaborat un proiect de act normativ prin care se modifică Formularul 2005 – „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit”.

Începând cu data de 1 ianuarie 2009, se supun impozitării veniturile din activităţi agricole realizate de persoanele fizice din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

Impozitul se calculează prin reţinere la sursă prin aplicarea cotei de 2 la sută asupra valorii produselor livrate,  impozitul fiind final. Potrivit art.93 din Codul fiscal, plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, până la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.

„Având în vedere procedurile aprobate în această chestiune, cât şi din necesităţi de administrare, prin proiectul de ordin se propune modificarea Formularului 205 în sensul introducerii unei rubrici speciale pentru declararea veniturilor şi impozitului reţinut pe veniturile din valorificarea produselor agricole vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare”, a precizat George I.Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi.

În vederea primirii unor eventuale sugestii, propuneri sau opinii din partea contribuabililor, proiectul este făcut public pe site-ul ANAF (www.anaf.ro), domeniul Legislaţie/Transparenţă Decizională.

Citit 931 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.