Nimeni nu ar trebui să moară din muncă!

Nimeni nu ar trebui să moară din muncă!
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Marți, 28 aprilie, a fost Ziua Internațională a Sănătății și Securității în Muncă, marcată într-un context care ne-a arătat cât de vulnerabili suntem la o epidemie și cât de devastatoare îi pot fi efectele asupra vieții, asupra sănătății, asupra societății, asupra economiei noastre.

”Această criză arată importanța investițiilor în sistemul public de sănătate, a investițiilor în condiții bune de lucru pentru lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii și al altor lucrători din linia întâi, precum și necesitatea asigurării de concedii medicale plătite și de mecanisme de proteja salariile și locurile de muncă”, se arată într-un comunicat remis de Cartel ALFA. ”De Ziua Internațională Sănătății și Securității în Muncă - 28 aprilie - îi comemorăm pe toți cei care au murit din cauza coronavirusului. Ne gândim la lucrătorii din domeniul sănătății și la toți ceilalți lucrători care au murit din cauza virusului prin expunerea la locul de muncă. Nimeni nu ar trebui să moară din muncă!”, se afirmă în comunicat.

Conform Cartel ALFA, ”acolo unde nu există încă sau nu sunt funcționale, trebuie activate Comitetele de sănătate și securitate în muncă. De asemenea, este esențial să evaluăm dacă măsurile de protecție existente sunt adecvate pentru a face față riscurilor. Este clar că mulți lucrători, inclusiv cei din domeniul sănătății, nu aveau, de exemplu, echipament adecvat de protecție personală. Trebuie amplificate investițiile în echipamentele de sănătate și securitate, precum și dialogul la locul de muncă, dezbaterea privind punerea în aplicare a măsurilor de securitate și sănătate”.

Medicii, asistenții medicali, alte cadre medicale și alte persoane care lucrează în spațiile pentru îngrijirea sănătății, inclusiv personalul de curățenie, sunt expuși la multiple riscuri profesionale - biologice, chimice, fizice, ergonomice, psihologice. ”Mulți alți lucrători sunt, de asemenea, foarte expuși la boli, de exemplu, cei din domeniul asistentei sociale, din magazine, lucrătorii care colectează gunoiul, cei din transport, din construcții, precum și curierii. Mulți dintre aceștia lucrează apropiați fizic de alte persoane, riscând să contacteze și răspândească boli. Unii lucrători precari sau sezonieri trăiesc și călătoresc în imediata apropiere a colegilor. Mulți se află, de asemenea, în condiții de muncă precare, cu salarii mici și nu își pot întrerupe activitatea, fie pentru că nu au dreptul la concediu medical, fie pentru că nu își pot permite, astfel punându-se pe ei și pe ceilalți în pericol, dacă sunt obligați să muncească atunci când sunt bolnavi”.

Nu în ultimul rând, Cartel ALFA consideră că pandemia de coronavirus arată că există o problemă pe termen lung ce trebuie rezolvată: toți lucrătorii ar trebui să aibă asigurare medicală, acces la concediu medical, ajutor de șomaj consistent și alte mecanisme de  protecție a veniturilor. De asemenea, este necesară și o protecție adecvată pentru sănătatea și siguranța lor la locul de muncă.

Citit 1602 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Aprilie 2020 20:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.