Telemedicină pentru pești, cu un soft realizat la Galaţi

Telemedicină pentru pești, cu un soft realizat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Culegerea datelor din fermele piscicole, precum și estimările, dar și corecțiile asupra producției de pește pot fi făcute acum pe loc, în timp real, grație sistemului de diagnoză specializată oferit de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură (ICDEAPA) Galați. Este un sistem-unicat în România, online, care poate fi folosit oriunde există acoperire telefonică.

Sistemul de diagnoză specializată a fost dezvoltat în cadrul centrului de consultanță înființat recent la institutul gălățean, în cadrul unui proiect cu fonduri europene prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime.

Centrul se referă în special la acvacultură și se adresează tuturor proprietarilor de ferme de creștere a peștilor. "Centrul te poate pregăti și consilia în activitățile de tehnologii: reproducerile speciilor de pești, de creștere a peștilor, de dezvoltare post-embrionară, tehnologii de iernat, cele legate de piața pește, de industrializarea produselor acvatice, ecologie acvativă și, nu în ultimul rând, aspectul economico-financiar al conducerii unui business în pescărie. Centrul este de nivel național, se adresează crescătorilor de somoni, de crapi, se adresează și celor din Delta Dunării, oricui are o fermă de acvacultură. Este centru mobil, dar ceea ce este unicat este sistemul de diagnoză specializată, online, în timp real", spune Neculai Patriche, directorul ICDEAPA Galați.

În mod obișnuit, clasic, pentru colectarea datelor dintr-o fermă piscicolă și pentru stabilirea măsurilor care trebuie luate, ar fi fost nevoie de mai multe zile, până la o săptămână. "Specialistul s-ar duce, ar face o serie de observații, ar preleva probe de apă, de sol, de material biologic, ar discuta cu șeful de fermă câteva aspecte tehnologice, după care s-ar retrage în laborator. Execuția probelor durează până până la o săptămână, după care fermierul primește un rezultat, în urma căruia el să ia anumite măsuri. Dacă este vorba despre declanșarea unei îmbolnăviri sau de creșterea exponențială a numărului de alge în bazin, de hipoxie (creșterea consumului de oxigen) sau de alge verzi-albastre (care au cian în compoziție și otrăvesc), atunci măsurile pot fi tardive", continuă Neculai Patriche.

Cu noul sistem de diagnoză, lucrurile se schimbă radical. "Sistemul de diagnoză are două componente. Una statică, la nivelul laboratorului, al centrului, unde stau specialiștii, și a doua componentă, de teren, care are o baliză specializată pe care o punem pe apă, la bazinul respectiv, și trimite toți parametrii în timp real, prin modem, și imagini video, și sunete, iar rezultatele se dau pe loc. Totul se face printr-un soft specializat, criptat. Deci, specialiștii stau aici, la institut, și dau soluțiile, în funcțiile de datele de la fața locului, iar pe teren merge un laborant. Baliza poate merge oriunde în țară unde am acoperire pe telefonie. Din punctul meu de vedere, în România nu mai există așa ceva, și nici în lume nu am văzut. Pot să fac o comparație, dacă vreți, cu un sistem de telemedicină, adică bolnavul este investigat pe o aparatură care transmite apoi datele medicului și acesta dă un diagnostic. Așa se întâmplă și la noi, numai că noi, prin specialiștii noștri, dăm diagnoze pe tehnologie, chimie, hidrobiologie, ecologie, patologie", spune directorul ICDEAPA.

O dată instalată, o baliză este autonomă și poate transmite datele din minut în minut sau la orice interval este setată, până la jumătate de an, când trebuie verificată. O baliză costă circa 70.000 de lei și poate fi cumpărată de orice proprietar de fermă piscicolă, iar întregul sistem de diagnoză valorează cam 200.000 de lei. La cantități de sute sau mii de tone de pește anual, precum și față de pagubele care ar putea fi produse de "inamici" microscopici, investiția s-ar putea amortiza rapid.

Valoarea totală a proiectului întregului centru de consultanță din cadrul ICDEAPA Galați a fost de peste 630.000 de lei.

 

Citit 2909 ori Ultima modificare Joi, 21 Mai 2020 20:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.