Firmele de textile din Galați, controlate de inspectorii de muncă

Firmele de textile din Galați, controlate de inspectorii de muncă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Galați au controlat, în perioada 2 – 6 iunie, mai mulți angajatori care își desfășoară activitatea în fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte (coduri CAEN 13, 14 și 15). Controalele s-au înscris într-o campanie națională pe această temă și au vizat identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Conform rezultatelor date publicității de ITM Galați, în domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 43 de acţiuni de control, inspectorii de muncă neconstatând nici un caz de muncă nedeclarată. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 31 de măsuri, iar trei angajatori au primit câte un avertisment.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost verificaţi 39 de angajatori şi au fost dispuse 50 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Au fost aplicate 50 de sancţiuni contravenţionale (avertismente), unui număr de 23 de angajatori.

Inspectorii ITM au constatat că cele mai riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locurile de muncă din domeniile controlate sunt asociate unor activități precum: manipularea unor mase grele şi foarte grele, care conduce la o serie de probleme de sănătate asociate cu dureri de spate şi dureri musculare; lucrul la temperaturi ridicate sau, din contră, scăzute; răsturnarea mărfurilor greşit depozitate; accidentarea datorată manevrării necorespunzătoare a motostivuitoarelor; perioadele lungi în care angajaţii stau în picioare; activităţile repetitive; stresul provocat angajaţilor din cauza unui comportament neadecvat al clienţilor; riscul de electrocutare; alunecări pe pardoseala umedă; ventilaţia insuficientă și echipamentele de muncă incorect utilizate.

Printre deficiențele constatate de inspectorii ITM Galați în cadrul controalelor menționate s-au numărat neautorizarea unor activităţi, neprezentarea tuturor documentelor SSM sau instruire SSM deficitară, control medical expirat, nerespectarea graficului de reparaţii-întreţinere; neprimirea de către lucrători a informațiilor adecvate privind manipularea manuala a maselor, precum și neasigurarea stingătoarelor de incendiu corespunzătoare.

Citit 2571 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2020 21:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.