Costul pandemiei la Galați. Peste 10 milioane de euro, pentru șomaj tehnic

Costul pandemiei la Galați. Peste 10 milioane de euro, pentru șomaj tehnic
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În martie, prima lună în care restricțiile stării de urgență au lovit în plin România, au fost suspendate temporar contractele de muncă pentru aproape 6.500 de angajați gălățeni, suma plătită de stat pentru șomajul tehnic al acestora fiind de circa 3,5 milioane de lei. Daunele aduse mediului de afaceri au continuat să crească, ajungându-se ca, până în luna mai inclusiv, sumele totale plătite ca șomaj tehnic în Galați să depășească 10 milioane de euro.

Conform unui bilanț al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, în luna martie, numărul cererilor de șomaj tehnic, la inițiativa angajatorilor din județ, procesate și plătite a fost de 1.284. Au beneficiat de indemnizații de șomaj tehnic 6.314 persoane, suma totală plătită fiind de 3.567.596 de lei.

În luna următoare, aprilie, afectată în întregime de starea de urgență, s-au procesat și plătit 3.029 de cereri de la angajatori. Au primit indemnizații 17.204 gălățeni, suma totală fiind de 26.786.198 de lei.

Pentru luna mai (centralizare la 26 iunie), s-au procesat și plătit 2.722 de cereri, numărul angajaților beneficiari a fost de 15.081, iar suma totală a indemnizațiilor plătite s-a ridicat la 18.895.481 de lei.

Așadar, totalul indemnizațiilor de șomaj tehnic plătite în județul Galați prin AJOFM a fost, după două luni și jumătate, de 49.249.275 de lei, echivalentul a 10,17 milioane de euro.

Pentru anumite categorii de firme, plata de către stat a șomajului tehnic continuă și pentru luna iunie. Conform directorului executiv al AJOFM Galați, Cezar Năstase, "pentru plățile aferente lunii iunie, atât la șomajul tehnic, cât și la măsura prevăzută la art. 1 din OUG 92/2020 (41,5% din salariul de bază, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut), angajatorii vor putea completa și urca documentele în platforma aici.gov.ro după 1 iulie. Adresăm rugămintea către angajatori ca, la întocmirea și completarea documentației, să țină cont și de zilele libere sărbători legale, 1 și 8 iunie".

Precizările AJOFM, pentru angajatori

De la 1 iunie, indemnizația de șomaj tehnic este plătită de către AJOFM numai firmelor a căror activitate se află sub incidența restricțiilor impuse de Legea 55/2020. Cezar Năstase face mai multe precizări pentru acestea: "Pentru a beneficia de măsurile prevăzute la art. 1 din O.U.G. 92/2020, angajatorii trebuie să țină cont și de faptul că angajatorii care au mai multe obiecte de activitate, dintre care cel puţin unul se află sub incidenţa restricţiilor stabilite prin acte ale autorităţilor competente, optează fie pentru aplicarea prevederilor alin. (1), fie pentru aplicarea art. X. Pe de altă parte, în situația în care angajatorii au un singur obiect de activitate și se află sub incidența restricțiilor, aceștia pot beneficia simultan de prevederile art. 1 alin. 1 și art. X din OUG. Deci și de plata șomajului tehnic pentru angajații cu contractul de muncă suspendat, și de 41.5% din salariul de bază pentru angajații care și-au reluat activitatea. Condiția de minimum 15 zile de suspendare poate fi îndeplinită și prin cumularea zilelor din lunile cu stare de urgență sau/și alertă. De asemenea, pe lângă  cererea semnată şi datată de către reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care beneficiază de această sumă, angajatorii trebuie să anexeze și copia documentului din care rezultă dovada plății obligațiilor fiscale aferente lunii respective sau trimestrului respectiv".

Citit 1859 ori Ultima modificare Joi, 02 Iulie 2020 14:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.