Programul ”Prima casă”, ”renovat”

Programul ”Prima casă”, ”renovat”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul a aprobat, joi, în primă lectură, programul "Noua casă", care vine cu modificări față de varianta anterioară, "O familie, o casă", cunoscut și ca "Prima casă". Una dintre prevederi este majorarea plafonului pentru creditele folosite la achiziţia de locuinţe noi, de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanţială, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 mp, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul "Prima casă".

Creditele pentru achiziţionarea unei locuinţe noi, de maximum 100.000 de euro, vor fi garantate de stat în procent de 60%, potrivit Agerpres. Pentru achiziţia unei alte categorii de locuinţe, în valoare maximă de 70.000 de euro, statul garantează 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile. Se menţine avansul minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că noile valori garantate de stat au fost stabilite având în vedere indicatorul supraaglomerării şi calitatea locuirii. Potrivit sursei citate, suprafaţa medie a unei locuinţe în UE-28 este de peste 100 metri pătraţi, în timp ce în România suprafaţa medie utilă a unei locuinţe este de 47,7 mp. Totodată, în comparaţie cu suprafaţa medie locuibilă de 34 mp pe persoană din Europa, România are o medie de 20 mp.

"Programul ar putea să acţioneze în direcţia creşterii preţurilor dacă există mulţi clienţi care încearcă să acceseze aceste facilităţi noi. În 2020, am văzut că preţul mediu pe metru pătrat a crescut undeva la 3%", a explicat Aurelian Dochia, analist economic, pentru Mediafax.

Citit 1035 ori Ultima modificare Luni, 13 Iulie 2020 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.