Un an agricol compromis, în județul Galați. Porumbul ajunge furaj, iar fermierii, la... ”fundul sacului”

Un an agricol compromis, în județul Galați. Porumbul ajunge furaj, iar fermierii, la... ”fundul sacului”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cu privire la solicitarea de declarare a județului Galați ca fiind calamitat, din cauza secetei pedologice, am vorbit cu Floricel Dima, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Galați. Acesta ne-a precizat că ar urma să se renunțe la procedura de evaluare în teren, cele peste 80.000 de parcele agricole fiind extrem de greu de controlat astfel încât raportul de sinteză să poată fi finalizat până la data de 15 septembrie 2020. 

"Practic, verificarea se va face doar în baza declarațiilor fermierilor și printr-un proces-verbal întocmit după un tur al localității", a menționat Floricel Dima, adăugând că nu au fost stabilite cuantumurile de despăgubire la culturile agricole calamitate înființate în această primăvară, banii urmând să ajungă la fermieri cel mai probabil pe parcursul lunii octombrie.

"Oamenii sunt preocupați în această perioadă să cosească porumbul, așa uscat cum este, şi să-l îmbaloteze pentru a avea măcar furaje pentru animale", a mai declarat directorul executiv al DAJ Galați, cu precizarea că, la ora actuală, cel mai grav este că rezerva de apă din sol (0 -100 de centimetri) prezintă un deficit de două mii de metri cubi la hectar.

Totodată, am aflat că la nivelul DAJ Galați se eliberează în prezent adeverințe în baza proceselor-verbale de constatare a calamității. Aceste acte doveditoare pot fi utilizate de fermierii afectați, în relația cu instituțiile de credit, pentru a obține amânări la plată sau reeșalonări la plata datoriilor.

Citit 2044 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2020 07:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.