Cum se pot pensiona gălăţenii cu doi ani mai devreme. Precizări de la Casa Judeţeană de Pensii

Cum se pot pensiona gălăţenii cu doi ani mai devreme. Precizări de la Casa Judeţeană de Pensii
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Pe 18 septembrie, a fost publicată, în "Monitorul oficial", Legea 207/2020, care prevede că persoanele, care au locuit cel puţin 30 de ani în Galaţi sau în jurul localităţii, pe o rază de 8 kilometri, beneficiază de o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără aplicare de penalităţi.

Prin urmare, persoanele care îndeplinesc condiţiile se şi pot adresa Casei Judeţene de Pensii (CJP) pentru întocmirea dosarului. Cum foarte mulţi gălăţeni ne-au solicitat la redacţie informaţii legate de modul în care se va putea beneficia de această facilitate, am cerut lămuriri din partea conducerii CJP despre condiţiile şi demersurile pe care trebuie să le îndeplinească cetăţenii care vor să obţină acest drept.

"Aşa cum reiese clar din textul legislativ, potrivit art. 66 din Legea 263/2010, reducerea vârstei de pensionare (prevăzută la art. 65, modificată de Legea 207/2020) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de Legea 263/2010 sau de alte acte normative", precizează directoarea CJP, Ana Denis Aramă.

Prin urmare, cetăţenii care au condiţii speciale de muncă sau grupe de muncă pentru care primesc deja reducerea vârstei de pensionare nu intră în categoria beneficiarilor celor doi ani prevăzuţi de Legea 207 din 2020.

"Cei care vor depune dosarul de pensionare şi solicită să beneficieze de cei doi ani de reducere trebuie să aducă la CJP, pe lângă actele necesare prevăzute de Legea 263/2010, şi o adeverinţă tip, prin care se face dovada că au locuit timp de 30 de ani în localitatea Galaţi sau în jurul localităţii, dar nu mai departe de 8 kilometri. Adeverinţa tip se găseşte şi trebuie completată la Serviciul de Evidenţa Populaţiei din cadrul Primăriei Galaţi", a mai adăugat directoarea Ana Denis Aramă.

Mai trebuie precizat, totuși, că prevederile articolului în discuție se vor aplica doar până la data de 31 decembrie 2030, dacă între timp legea nu va suferi noi modificări, ceea ce înseamnă că gălăţenii care împlinesc vârsta de pensionare după această dată nu vor mai primi reducerea de doi ani.

Citit 19134 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2020 22:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.