Negocierea contractelor poate reduce semnificativ facturile la gaze

Negocierea contractelor poate reduce semnificativ facturile la gaze
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Consumatorii casnici care folosesc gazele naturale pentru încălzire ar putea plăti facturi mai mici cu sume cuprinse între 60 și 150 lei/lună de iarnă, în situația în care schimbă contractul sau furnizorul, estimează Consiliul Concurenței, în urma finalizării primei etape a analizei derulate în contextul liberalizării activității de furnizare a gazelor naturale către clienții casnici.

Evaluările autorității de concurență indică faptul că unii consumatori casnici ar putea beneficia de reduceri chiar și mai importante, de peste 200 lei pe lună de iarnă. Este vorba de gospodării cu consum mai ridicat de gaze naturale, de exemplu locuințe situate în zone mai friguroase ale țării. Ca urmare, Consiliul Concurenței recomandă persoanelor care folosesc gazele naturale să ia în considerare schimbarea contractului sau a furnizorului, astfel încât să aleagă varianta cea mai  avantajoasă, înainte de venirea sezonului rece.

Analiza a evidențiat faptul că, până la acest moment, procesul  de liberalizare a furnizării gazelor naturale consumatorului casnic nu a generat un interes semnificativ în rândul clienților casnici: în prima lună de la debutul liberalizării, o mare parte dintre clienții casnici au fost pasivi, iar cea mai mare parte a celor care au trecut în regim concurențial au făcut acest lucru fără a schimba furnizorul. La sfârșitul lunii iunie, clienții casnici cărora li se furnizau gaze naturale în regim concurențial reprezentau 12,1% din totalul consumatorilor casnici, ajungând la circa 19% în iulie. Cu toate acestea, doar 2% dintre clienții care au trecut în regim concurențial în luna iulie au făcut acest lucru concomitent cu schimbarea furnizorului.

Citit 2632 ori Ultima modificare Luni, 16 Noiembrie 2020 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.