Evaluaţi acest articol
(51 voturi)
22 comentarii

Fostul sediu Romtelecom din Galați, situat în Țiglina I, pe strada Brăilei, este scos la vânzare de actualul proprietar, Telekom România. Clădirea ar putea interesa o mulțime de jucători de pe piața imobiliară, inclusiv autoritățile locale, județene sau chiar instituții locale deconcentrate din subordinea statului. Şi, fiindcă nu ne costă nimic să visăm, am încercat să vizualizăm, în redacţie, ce ar fi mai bine să aibă gălăţenii în clădirea respectivă.

Scoaterea la vânzare a sediilor Telekom din municipiile Galați și Tecuci, prin licitație cu ofertă în plic închis, este anunțată pe pagina proprie a companiei.

Pentru sediul din Tecuci, mult mai mic, cu o suprafață utilă totală de 1.712 mp, prețul cerut este de 386.000 de euro.

Clădirea din Galaţi, cu o ridicată rezistență antiseismică, are trei corpuri (C1 - corp principal cu regim de înălțime Ds+P+6E+Troliu, C2 - corp de legătură cu regim de înălțime P+3E și C3 - centrala veche cu regim de înălțime S+P+3E). Acestea pot fi compartimentate în funcție de destinația dorită. Pentru cei 6.672 mp utili, Telekom vrea să obțină 2,7 milioane de euro. Prețul cerut, undeva sub 400 euro/mp, este foarte bun pentru un eventual cumpărător, aproape la jumătate din prețul de pe piața locală.

Tribunalul ar fi fost soluţia cea mai la îndemână

A fost interesant de văzut cum diferă ideile despre ce ar trebui să funcţioneze în clădirea încă aparţinând Telekom, în funcţie de preocupările fiecăruia dintre noi. Evident, cea mai bună soluţie ni s-a părut că ar fi fost mutarea în această clădire a unora dintre activităţile găzduite acum de Palatul de Justiţie, unde se ştie că lipsa de spaţiu este acută, iar condiţiile de lucru, nu tocmai bune. Judecătoria are însă deja în desfăşurare construirea unui nou sediu pe bd. Coşbuc nr. 249, pe locul unei foste unităţi miliare, în proximitatea mall-ului. Evident, ar fi fost poate mai uşor de reconfigurat şi adaptat o clădire existentă, care se află şi peste stradă de sediul actual, dar este greu de crezut că planurile s-ar mai putea schimba acum.

O altă posibilitate, deşi poate nişa beneficiarilor este ceva mai mică, ar fi mutarea aici a tuturor instituţiilor legate de agricultură (Direcția Agricolă, APIA, Oficiul fitosanitar, AFIR, DSVSA, ANIF, ANPA, Inspectoratul pentru Calitatea Semințelor etc.), acum împrăștiate în tot orașul.

Sediu nou pentru Poliţia Rutieră

O altă idee care ar fi rezolvat multe dintre problemele gălăţenilor, oferind spaţiu adecvat, ar fi mutarea aici a sediului Poliției Rutiere. Această instituţie funcţionează acum într-un spaţiu complet impropriu, înghesuită în aceeaşi curte cu Serviciul Paşapoarte şi cu Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor. Poziţionarea Poliţiei Rutiere în centrul comercial al oraşului, aproape de sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, într-una dintre intersecţiile cele mai mari, ar fi un atu incontestabil, mai ales că ar degreva zona din imediata apropiere a Catedralei, unde spaţiile de parcare sunt foarte puţine. Toate serviciile referitoare la înmatricularea vehiculelor, la obţinerea dovezilor în caz de accidente, la organizarea testărilor pentru obţinerea permisului de conducere ar fi mult mai simple şi la îndemână.

Sănătatea rămâne prioritatea zero

Dar, cum sănătatea ne preocupă pe toţi cel mai mult în ultima vreme, posibilele destinaţii medicale au câştigat teren. Credem că aici ar putea funcţiona, la standarde mult mai adecvate, Maternitatea "Bunavestire" sau Spitalul de Boli Infecţioase, de exemplu. Sau ar putea fi organizat ca la carte un spital clinic universitar ori măcar o secţie a celui existent, unde să se poată face, cu adevărat şi la standarde occidentale, laboratoare, lecţii demonstrative şi, de ce nu, studenţii şi rezidenţii să asiste la operaţii realizate în premieră. Suntem convinși că, aici, se pot implica pentru reușita proiectului atât rectorul Universității, prof. univ. dr. Lucian Georgescu, cât și fondatorul Facultății de Medicină și Farmacie, prof. univ dr. Aurel Nechita.

Gălăţenii s-au cam săturat de peticirea la nesfârşit a spaţiilor medicale existente, o clădire mai nouă, în care, goală fiind, s-ar putea face o dezinfecţie profundă şi temeinică, ar fi o soluţie mult mai bună. Apoi s-ar putea amenaja spaţii conform nevoilor, nu adapta nevoile la structurile existente, cum se întâmplă acum. Problema este că, în materie de responsabilitate, spitalele noastre nu sunt toate în aceeaşi curte, ba, mai mult, funcţionează între ele tot felul de rivalităţi, la fel ca între autorităţile de unde le vin banii. Ar fi momentul potrivit să se pună toată lumea de acord şi să facă o demonstraţie de cooperare reală, în care interesul cetăţeanului, al oraşului, primează.

Să recapitulăm. Clădirea are de toate: zona este una foarte bună, cu acces facil pentru gălățenii din toate cartierele. Nu e nicio problemă cu alimentarea cu gaze, apă și curent electric. Parcării și garajelor proprii ale clădirii li se vor adăuga locurile din parcarea subterană pe trei niveluri pe care municipalitatea o va construi în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. Ce ziceţi, domnilor Pucheanu şi Fotea, am putea avea un nou spital clinic universitar în centrul oraşului?

CITEȘTE ȘI: Alte clădiri ale Telekom s-au dovedit afaceri bune, dar cine va lua potul cel mare? Cine face un spital clinic universitar în centrul oraşului (II)

Citit 16156 ori Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2020 13:21

22 comentarii

 • postat de comunismul Miercuri, 18 Noiembrie 2020 22:35 5.13.199.*** Link la comentariu
  4
  2

  spital in centrul orasului? da unde suntem in marea britanie! germania! spania! italia! olanda! franta! etc! suntem in romania totusi! si chiar si asa unele orase de la noi isi permit! da galatiul nu! si e jos ca oras! din toate punctele de vedere! si nu e evident! cluj timisoara iasi brasov astea da orase! dar galatiul e cum este bucurestiul! jalnic! dar asta arata si cine conduce in orasul asta! primaria! nu ati avut pucheanu! ce mai vreti! nu stiu! daca stau bine sa ma gandesc nu a facut nici ionut pucheanu cine stie ce! parerea mea! cand am sa vad eu ca face unul autostrazi strazi si altele! atunci mai discutam vorbim! asa ca despre ce vorbim discutam atunci!

  Raportează
 • postat de Ete na Miercuri, 18 Noiembrie 2020 17:45 5.13.250.*** Link la comentariu
  5
  11

  Eu zic să transformăm clădirea în cârciumă, bar, sexy-bar, bordel...că și așa în orașul și în țara asta majoritatea susțin golănia, că de, de cocălari nu duce lipsă țara, doar am ales/acceptat majoritatea, acea sinistră, abjectă înjurătură ca fiind "opinie politică". Și doar acea înjurătură, fiindcă dacă ar fi și respectivii adulatori ai înjurăturii, apelați ei cu exact aceeași înjurătură/golănie cu siguranță că atunci ei nu ar mai considera-o(înjurătura, golănia) ca fiind "opinie politică". Dar de, așa-i în Românica golăniei, când golănia ne folosește nouă atunci e bună, iar când golănia nu ne mai folosește nouă atunci aceeași golănie nu mai e bună.

  "Dezvoltăm Românica"...cu golănie și ură.

  Tichie de mărgăritar.


  P.S.: Dacă se face ceva acolo să fie ceva privat, că așa-i șade românului "bine", că și așa s-a privatizat tot în țara asta inclusiv sănătatea românilor...Nu a mai rămas nimic al statului. ba chiar și sănătatea românilor a fost privatizată, românul de ceva timp fiind împins vrând-nevrând, mai mult nevrând-forțat să se ducă omul către privat. O golănie. Vrei să-ți faci o analiză medicală atunci șmecherul de medic ticălos bișnițar-afacerist(cu gândul numai la bani, că deontologie profesională sau umană ioc) te trimite către cabinetul("bordelul") său particular, că doar de, are și el o cocioabă de cabinet pe undeva și trebuie să câștige și el ceva de pe urma statului și nu să câștige statul în sine reprezentat de noi toți, societatea. Mai rămâne de "privatizat" cu totul românul în sine, toți românii făcuți sclavi la străini, să le șteargă rahatul bătrânețurilor străinilor. Așa-i place românului...să fie slugă la străini, în loc să aleagă demnitatea și să o și impună, în propria țară. Dar alegem să ne alăturăm golăniei și golanilor, fiindcă ne place să alegem și să susținem golănia cu m u i a și ne place să stăm lângă golanii, vandalii care rup și aruncă borduri(că cică asta înseamnă "Democrație: "dreptul de a fi vandal, golan" ca apoi să ne mirăm ca pr0știi de ce ne-am luat un bulan în cap de la jandarmeria brută, în loc să ne trateze vandalismul/golănia cu flori). Paraditori, bișnițari, căpușe, golani... Țara a luat-o la vale.

  Doar ce mai lipsește țării este să vindem și portul Constanța și astfel statul, românii rămân cu chiloții în vine.

  PNL-iștii de GALAȚI nu au atras niciodată nimic a se construi PROIECTE MARI DE INFRASTRUCTURĂ AICI, ÎN PROPRIUL ORAȘ, GALAȚI. Am ajuns să fim împinși, alungați noi gălățenii să traversăm Dunărea pe la Brăila. Batjocură mai mare la adresa gălățenilor nu există.

  Nu mai merită să votezi cu niciunul, nici cu vechii politicieni, dar nici cu noii politicieni(care cred că golănia e dreptul lor). Am votat când pe unii, când pe alții, degeaba. Societatea e putredă, de la bază, pe interior, nucleul e alterat. Educația individuală(autoimpusă sieși de către fiecare individ român) lipsește cu desăvârșire.

  Raportează
 • postat de Anodin Miercuri, 18 Noiembrie 2020 16:07 109.166.131.*** Link la comentariu
  5
  12

  In curând vom avea , încă un mall!

  Raportează
 • postat de Chiriac Adriana Miercuri, 18 Noiembrie 2020 16:05 5.13.237.*** Link la comentariu
  4
  8

  Sau poate un sediul al DSP. Actualmente, activitatea se desfasoara in 3 sedii, in 3 zone diferite ale orasului. Unic in Romania.

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Miercuri, 18 Noiembrie 2020 15:48 81.12.149.*** Link la comentariu
  7
  18

  Bine că nu aţi enumerat şi o Biserică sau Catedrală construită de BOR!
  Această intersecţie importantă din Galaţi nu trebuie aglomerată sub nicio formă. Aici trebuia de la început gândită o zonă deschisă cu verdeaţă, eventual chiar un părculeţ.
  Dar noi nu prea am avut arhitecţi buni în Galaţi şi nici gospodari ai oraşului care să se gândească la binele comunităţii.
  După părerea mea nu avea ce să caute aici Tribunalul, iar din acele bănci construite îngrămădit mai la vale, una din ele aş vedea-o demolată.
  Revenind la subiect, în locul Romtelekom cred că ar merge doar o instituţie publică care nu are spaţiu sau este dispersată în mai multe părţi (precum Poliţia rutieră, etc) sau ar merge transformată într-un Centru de Afaceri pentru întreprinzătorii gălăţeni, aducând şi o contribuţie la bugetul local.

  Raportează
 • postat de Alexutz Miercuri, 18 Noiembrie 2020 14:42 5.2.205.*** Link la comentariu
  3
  21

  Ditamai terenul+cladire in buricul orasului=tinta perfecta pentru niste smecheri ca sa ajunga proprietari prin metode dubioase.

  Raportează
 • postat de Pato Basil Miercuri, 18 Noiembrie 2020 14:03 78.96.82.*** Link la comentariu
  2
  16

  Interesant ar fi sa aflam cat a platit Telekom sau firma către care s-au privatizat pe clădire, sa vedem ce afaceri face statul sau administrația locală când o va răscumpăra.


  Până atunci afaceri bune!

  Raportează
 • postat de pro Miercuri, 18 Noiembrie 2020 11:55 82.208.137.*** Link la comentariu
  2
  20

  Spital NU se poate face intr-o cladire veche. e o tampenie comunista.
  Spitalul se construieste in jurul unor circuite de acces (pentru medici, pentru pacienti, etc), functie de standardele in vigoare la acea data de accesul cu ambulanta nu mai vorbesc. Colegul care a comentat "postat de gandim sau...? " a exprimat cel mai bine primele cerinte unui spital, cand se alege locul.

  Raportează
 • postat de adina Miercuri, 18 Noiembrie 2020 11:15 86.124.203.*** Link la comentariu
  4
  25

  Dragilor,dar in locul Mehidului de pe G.Cosbuc de ce nu se construieste un spital?este loc destul de mare.Zac mormanele de gunoaie in loc de spital.Sa aibe si dermatologia un spital nu sa stea pe ici pe colo la spitalul de psihatrie.

  Raportează
 • postat de Caine Miercuri, 18 Noiembrie 2020 10:56 37.163.82.*** Link la comentariu
  3
  8

  E o fantezie. Dacă voi credeți că e de ajuns să ai o clădire care oricum nu corespunde dpdv cerințelor actuale ale unui spital, amplasarea este nefericită dpdv al aglomerării. Cred că trebuia să avem o universitate de medicină și nu doar o facultate (aici nu știu sigur) ca să avem un spital universitar plus o birocrație înfiorătoare. Practic este imposibil. Mai degrabă sediul ăsta ar putea fi viitoarea primărie a regiunii Galați - Brăila sau a zonei metropolitane ori a unei instituții a regiunii S-E.

  Raportează
 • postat de Maxim Miercuri, 18 Noiembrie 2020 10:51 5.13.232.*** Link la comentariu
  3
  11

  Toate variantele enumerate necesita locuri de parcare. Multe. Locuiesc in zona si este o problema care ne framanta zilnic, cei ce au treaba la Tribunal parcand pe locurile riveranilor. Pentru noi ar fi un cosmar sa mai apara inca o institutie care lucreaza cu publicul.

  Parcare de trei etaje la Papadie? Cand? In viata noastra nu cred.

  Raportează
 • postat de Gigel Miercuri, 18 Noiembrie 2020 10:46 213.233.88.*** Link la comentariu
  3
  17

  Nu m-as mira sa rasara un cazino sau, cum s-a spus mai sus, complex "rezidential" de videochat. Uelcom tu Galati, uelcom tu paradis!

  Raportează
 • postat de Doru Miercuri, 18 Noiembrie 2020 09:56 46.97.34.*** Link la comentariu
  4
  9

  Eu as mai infiinta niste companii ale primariei gen calorgal, pentru sinecuristii-fripturisti vechi si noi,
  Nici macar nu trebuie locuri de parcare, ca salariatii vor lucra de acasa sau din locatii exotice, unde nu e covid si vor veni sa-si ia leafa o data pe an, cand se schimba cardul vechi cu altul nou ...

  Raportează
 • postat de radu Miercuri, 18 Noiembrie 2020 09:40 81.12.150.*** Link la comentariu
  3
  6

  Oare DSP (directia de sanatate publica), care are 3 sedii si aproape 100 angajati + laboratoare in 2 sedii nu poate fi mutata acolo? intreb asta pentru ca in 199..zeci si ceva, primisem aprobare pentru un sediu central in parcul VIVA dar acum este sediu pentru inspectia in constructii si expertiza muncii, loc care a fost pierdut din cauza disputelor politice psd-pnl

  Raportează
 • postat de Zap Miercuri, 18 Noiembrie 2020 09:09 5.13.225.*** Link la comentariu
  3
  10

  Nici un cumparator privat nu o sa faca nimic care nu ii aduce profit: bloc/mall.
  Spital? Ha ha ha, buna gluma.

  Raportează
 • postat de Gelu Miercuri, 18 Noiembrie 2020 08:38 5.13.140.*** Link la comentariu
  11
  49

  Hotel ce va inchiria camerele pt cea mai de succes afacere locala ... videochat!

  Raportează
 • postat de rocky Miercuri, 18 Noiembrie 2020 08:27 85.186.96.*** Link la comentariu
  15
  22

  Spital clinic universitar nu ar fi o idee rea dar cred nesustenabila din cauza ca, putin mai la vale, spre centru, exista Centrul medical HIPERDIA. Bine, centru asta nu e un spital in adevaratul sens al cuvantului dar un viitor spital universitar ar eclipsa acest centru medical, ceea ce nu stiu daca ar fi pe placul patronilor!.
  In plus, ar trebui in fata actualului Romtelecom amenajata o parcare care va fi cam mica pentru un spital.
  Ceea ce cred ca se merita si s-ar potrivi mult mai bine e mutarea sediului Politiei Rutiere si a evidentei populatiei. In acest caz ne lovim de problema ca s-ar putea sa mai ramana din cele trei cladiri puse la vanzare niste spatiu liber! Posibil, probabil !
  Ca sa mutam Maternitatea langa Palatul Justitie, nu prea merge, sta aiurea ! Va dati seama ca toti tatici care nu isi recunosc copii sau mamele, mai rar, hop trec strada la tribunal sa dea cu subsemnatul !!! Glumesc dar e posibil. Cam nasol nu!
  Deci, cred ca acolo s-ar potrivi cel mai bine Politia Rutiera, cu Serviciul Paşapoarte şi cu Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor.

  Raportează
 • postat de gandim sau...? Miercuri, 18 Noiembrie 2020 07:08 109.96.134.*** Link la comentariu
  8
  35

  De ce trebuie inghesuite toate chestiile on centrul (relativ) al orasului??? Toate spitalele ( la vremea lor) au fost facute tocmai sa NU fie in mijlocul comunitatii... E simplu de imaginat de ce. Celebrul AKH din Viena NU e in centru, dimpotriva... Pana si judeteanul nostru e oarecum intro zona deschisa. Ma rog, era, acum s-au mai adaugat niste acareturi pe acolo, dar ideea la momentul construirii a fost aceeasi.

  Raportează
 • postat de Popovici Miercuri, 18 Noiembrie 2020 06:39 5.13.196.*** Link la comentariu
  9
  25

  Nu interesează pe nimeni din cei Enumerați, la prețul asta nu le iese nimic. Va răsări ori o farmacie ori o pacanea! Covrigărie nu merge ca sunt deja în zona!

  Raportează
 • postat de Cetatean Miercuri, 18 Noiembrie 2020 05:39 84.117.41.*** Link la comentariu
  9
  28

  Sunteti in urma...Cladirile, mijloacele fixe in general ca si intreg sistemul de telefonie fixa ale operatorului Telokom
  a fost cumparate de Orange.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 18 Noiembrie 2020 05:13 5.13.196.*** Link la comentariu
  9
  18

  Toate variantele sant bune , numai CJ sau Primaria sa puna repede mana pe el , ca sa nu ajunga obiect de cumparare si iar de vinzare ca sa se faca profit de pe urma lui , oricum avem nevoie de un spital nou

  Raportează
 • postat de Tudor V Miercuri, 18 Noiembrie 2020 00:38 89.136.0.*** Link la comentariu
  4
  33

  ”Data Consult, sau grupul de firme Data...”. Un tovaras portocaliu in spate si un europarlamentar rosu de Vrancea aciuat prin Galati! Vorbele deja sunt facute. Doar daca nu se baga ceva organe pe interes. Deja s-au trimis zvonaci, care sa afirme ca este cu risc seismic ridicat, are fisuri pe structura de rezistenta, pentru a scapa de guvern. Acesta este si motivul pretului scazut.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.