Cine face un spital clinic universitar în centrul oraşului? Sediul Telekom din Galați, scos la vânzare la jumătate din preţul pieţei
Foto: Marian Calestru

Cine face un spital clinic universitar în centrul oraşului? Sediul Telekom din Galați, scos la vânzare la jumătate din preţul pieţei
Evaluaţi acest articol
(51 voturi)

Fostul sediu Romtelecom din Galați, situat în Țiglina I, pe strada Brăilei, este scos la vânzare de actualul proprietar, Telekom România. Clădirea ar putea interesa o mulțime de jucători de pe piața imobiliară, inclusiv autoritățile locale, județene sau chiar instituții locale deconcentrate din subordinea statului. Şi, fiindcă nu ne costă nimic să visăm, am încercat să vizualizăm, în redacţie, ce ar fi mai bine să aibă gălăţenii în clădirea respectivă.

Scoaterea la vânzare a sediilor Telekom din municipiile Galați și Tecuci, prin licitație cu ofertă în plic închis, este anunțată pe pagina proprie a companiei.

Pentru sediul din Tecuci, mult mai mic, cu o suprafață utilă totală de 1.712 mp, prețul cerut este de 386.000 de euro.

Clădirea din Galaţi, cu o ridicată rezistență antiseismică, are trei corpuri (C1 - corp principal cu regim de înălțime Ds+P+6E+Troliu, C2 - corp de legătură cu regim de înălțime P+3E și C3 - centrala veche cu regim de înălțime S+P+3E). Acestea pot fi compartimentate în funcție de destinația dorită. Pentru cei 6.672 mp utili, Telekom vrea să obțină 2,7 milioane de euro. Prețul cerut, undeva sub 400 euro/mp, este foarte bun pentru un eventual cumpărător, aproape la jumătate din prețul de pe piața locală.

Tribunalul ar fi fost soluţia cea mai la îndemână

A fost interesant de văzut cum diferă ideile despre ce ar trebui să funcţioneze în clădirea încă aparţinând Telekom, în funcţie de preocupările fiecăruia dintre noi. Evident, cea mai bună soluţie ni s-a părut că ar fi fost mutarea în această clădire a unora dintre activităţile găzduite acum de Palatul de Justiţie, unde se ştie că lipsa de spaţiu este acută, iar condiţiile de lucru, nu tocmai bune. Judecătoria are însă deja în desfăşurare construirea unui nou sediu pe bd. Coşbuc nr. 249, pe locul unei foste unităţi miliare, în proximitatea mall-ului. Evident, ar fi fost poate mai uşor de reconfigurat şi adaptat o clădire existentă, care se află şi peste stradă de sediul actual, dar este greu de crezut că planurile s-ar mai putea schimba acum.

O altă posibilitate, deşi poate nişa beneficiarilor este ceva mai mică, ar fi mutarea aici a tuturor instituţiilor legate de agricultură (Direcția Agricolă, APIA, Oficiul fitosanitar, AFIR, DSVSA, ANIF, ANPA, Inspectoratul pentru Calitatea Semințelor etc.), acum împrăștiate în tot orașul.

Sediu nou pentru Poliţia Rutieră

O altă idee care ar fi rezolvat multe dintre problemele gălăţenilor, oferind spaţiu adecvat, ar fi mutarea aici a sediului Poliției Rutiere. Această instituţie funcţionează acum într-un spaţiu complet impropriu, înghesuită în aceeaşi curte cu Serviciul Paşapoarte şi cu Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor. Poziţionarea Poliţiei Rutiere în centrul comercial al oraşului, aproape de sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, într-una dintre intersecţiile cele mai mari, ar fi un atu incontestabil, mai ales că ar degreva zona din imediata apropiere a Catedralei, unde spaţiile de parcare sunt foarte puţine. Toate serviciile referitoare la înmatricularea vehiculelor, la obţinerea dovezilor în caz de accidente, la organizarea testărilor pentru obţinerea permisului de conducere ar fi mult mai simple şi la îndemână.

Sănătatea rămâne prioritatea zero

Dar, cum sănătatea ne preocupă pe toţi cel mai mult în ultima vreme, posibilele destinaţii medicale au câştigat teren. Credem că aici ar putea funcţiona, la standarde mult mai adecvate, Maternitatea "Bunavestire" sau Spitalul de Boli Infecţioase, de exemplu. Sau ar putea fi organizat ca la carte un spital clinic universitar ori măcar o secţie a celui existent, unde să se poată face, cu adevărat şi la standarde occidentale, laboratoare, lecţii demonstrative şi, de ce nu, studenţii şi rezidenţii să asiste la operaţii realizate în premieră. Suntem convinși că, aici, se pot implica pentru reușita proiectului atât rectorul Universității, prof. univ. dr. Lucian Georgescu, cât și fondatorul Facultății de Medicină și Farmacie, prof. univ dr. Aurel Nechita.

Gălăţenii s-au cam săturat de peticirea la nesfârşit a spaţiilor medicale existente, o clădire mai nouă, în care, goală fiind, s-ar putea face o dezinfecţie profundă şi temeinică, ar fi o soluţie mult mai bună. Apoi s-ar putea amenaja spaţii conform nevoilor, nu adapta nevoile la structurile existente, cum se întâmplă acum. Problema este că, în materie de responsabilitate, spitalele noastre nu sunt toate în aceeaşi curte, ba, mai mult, funcţionează între ele tot felul de rivalităţi, la fel ca între autorităţile de unde le vin banii. Ar fi momentul potrivit să se pună toată lumea de acord şi să facă o demonstraţie de cooperare reală, în care interesul cetăţeanului, al oraşului, primează.

Să recapitulăm. Clădirea are de toate: zona este una foarte bună, cu acces facil pentru gălățenii din toate cartierele. Nu e nicio problemă cu alimentarea cu gaze, apă și curent electric. Parcării și garajelor proprii ale clădirii li se vor adăuga locurile din parcarea subterană pe trei niveluri pe care municipalitatea o va construi în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. Ce ziceţi, domnilor Pucheanu şi Fotea, am putea avea un nou spital clinic universitar în centrul oraşului?

CITEȘTE ȘI: Alte clădiri ale Telekom s-au dovedit afaceri bune, dar cine va lua potul cel mare? Cine face un spital clinic universitar în centrul oraşului (II)

Citit 18349 ori Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2020 13:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.