Alte clădiri ale Telekom s-au dovedit afaceri bune, dar cine va lua potul cel mare? Cine face un spital clinic universitar în centrul oraşului (II)
Foto: Marian Calestru

Alte clădiri ale Telekom s-au dovedit afaceri bune, dar cine va lua potul cel mare? Cine face un spital clinic universitar în centrul oraşului (II)
În imagine, clădirea din Bariera Traian
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

(I) Cine face un spital clinic universitar în centrul oraşului? Sediul Telekom din Galați, scos la vânzare la jumătate din preţul pieţei [detalii]

Articolul nostru referitor la vânzarea clădirii Telekom, din proximitatea Palatului de Justiţie, a dat naştere multor comentarii. Unii dintre gălăţeni au fost de acord cu cel puţin două dintre posibilele destinaţii avansate de noi, spitalul clinic universitar şi Poliţia Rutieră, alţii, dimpotrivă, consideră că spitalele ar trebui amplasate în afara zonelor aglomerate şi în clădiri noi, special construite în acest sens.

Construcţii noi, da, dar să nu fie abandonate

Înainte de orice, vrem să facem câteva precizări. Nimeni nu spune că o clădire nouă nu ar fi de preferat, precum şi un amplasament de tip parc, din păcate însă, experienţa ne-a învăţat că spitalul regional, care ar fi trebuit amplasat între Galaţi şi Brăila, a fost doar o promisiune electorală lipsită de conţinut, iar configuraţia oraşului nostru, prins între ape, nu prea îi permite să se mai extindă în altă direcţie.

Construcţia de clădiri noi nu prea a mers în Galaţi, în ultimii ani. Din varii motive, de la insolvenţa proprietarilor la neseriozitatea constructorilor, multe clădiri începute, fie ele ansambluri rezidenţiale (precum celebrele blocuri Beyler ori blocul început în Mazepa, în proximitatea sediului Apă-Canal) sau clădiri comerciale, cum este cazul scheletului din Ţiglina I, de lângă fostul complex comercial, au rămas neterminate, uneori câteva zeci de ani. Şi atunci, mă întreb, nu mai bine refolosim ce avem deja, adaptăm, construim spaţii conexe, unde se poate? Nu de alta, dar nici demolarea nu este mereu o soluţie, mai ales dacă se termină precum la Mehid, încă în stadiul de hazna la mijlocul oraşului. 

Clădiri "ceauşiste", dar structural solide

Clădirile "ceauşiste" la care se referă unele comentarii sunt poate urâte, dar sunt funcţionale, au fost construite să facă faţă cutremurelor, au fundaţii de peste patru metri adâncime (cum este cazul spaţiilor Telekom), iar spaţiile interioare se pretează reconfigurării.

Şi dacă, din informaţiile noastre, deja alte asemenea spaţii, de mai mici dimensiuni, s-au vândut pe bani buni, iar într-una dintre ele un investitor privat intenţionează să amenajeze sediul unei clinici private, înseamnă că ideile noastre nu sunt chiar atât de fanteziste.

Mai mult, poziţionarea acestora nu este la fel de centrală.

Una dintre clădirile deja vândute se află în Bariera Traian, în spatele Facultăţii de Arte. Cea de-a doua, care a fost achiziţionată cu 300.000 de euro, potrivit informaţiilor noastre, este localizată în Micro 40, pe strada 1 Decembrie, lângă Mobila SCM. Fosta centrală telefonică din Micro 21, cu terenul de 2.000 mp şi cu un amplasament comercial foarte bun, în spatele magazinului Lidl, a costat 500.000 de euro.

O a patra clădire, fosta centrală telefonică din Doja, are probabil un contract în derulare sau un alt regim, fiindcă nu a fost scoasă la vânzare, dar 200 mp de la etajul 1 sunt oferiţi spre închiriere, pentru birouri. Imobilul are o suprafaţă utilă totală de 1.534 mp si un regim de înălţime de S+P+2E. Spaţiul dispune de electricitate, energie termică, apă, canalizare, servicii de telecomunicaţii: voce, date şi TV de la Telekom Romania Communications SA. 

Investiţii ale politicienilor pentru interese private?

După câte se vede, spaţiile Telekom au fost atractive pentru investitorii privaţi. Umblă zvonul că şi pentru potul cel mare, clădirea de pe strada Brăilei, ar fi vorbele deja făcute cu nişte actori importanţi din zona politică, din păcate nu cei aflaţi la putere şi care ar avea mijloacele să transforme imobilul, atribuindu-i o funcţie publică utilă. Altfel, vorba unor alţi comentatori, am putea să ne trezim cu un combinat de videochat sau de păcănele. Şi, sincer, parcă n-ar da chiar bine vizavi de Palatul Justiţiei.

Foto 1, galerie: clădirea din Aviaţie, de lângă Mobila SCM. Foto 2: clădirea din Micro 21, de lângă Lidl. Foto 3: la clădirea din Doja, doar etajul 1 este de închiriat. Foto 4: construcţia neterminată din Ţiglina I

Citit 5148 ori Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2020 13:23

5 comentarii

 • postat de Domnu Roz
  Marți, 24 Noiembrie 2020 20:17
  86.120.130.***
  Se va afla pana la urma dedesupturile acestei afaceri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Akbar
  Luni, 23 Noiembrie 2020 22:05
  5.13.250.***
  Voi aveti impresia ca transformarea unei cladiri cu functiunea de birouri intr-una cu functiunea de spital e ca si cum ai schimba usa de la baie ?Spitalele, clinicile etc sunt constructii speciale, ce necesita avize speciale, se proiecteaza intr-un anume fel, necesita utilitati pentru aparatura, generatoare, trasee murdare - curate, evacuare deseuri, sali sterile, parcare ambulate, spatii depozitare etc.
  Voi credeti ca speli pe jos cu Domestos, demolezi doi pereti si transformi spatiul in sala de operatii ?
  0
  6
  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL
  Luni, 23 Noiembrie 2020 14:33
  81.12.149.***
  Aici în clădirea din centru a Romtelecom, cel mai bine ar fi transformarea ei într-un CENTRU de AFACERI / DEZVOLTARE, o FACULTATE nouă în zonă (precum una de ARHITECTURĂ) sau într-un HOTEL modern.
  Asta dacă vrem ca Galaţiul să devină o putere economică sau un oraş turistic în viitorul apropiat!
  6
  4
  Raportează
 • postat de B.M.D
  Luni, 23 Noiembrie 2020 13:18
  82.79.132.***
  Nu politia are nevoie de sedii. Politia nu are RANDAMENTE ECONOMICE, ci tinte financiare prin amenzi si mai putin prinderea infractorilor din Galati.
  O cladire cu destinatie de accesari fonduri europene, verificari de management pe acestea, consultanta pentru a dezvolta regiunea asta plina de scaieti putem avea si noi??
  4
  15
  Raportează
 • postat de BAI CAPETE PATRATE , DIN PRIMARIE :
  Luni, 23 Noiembrie 2020 08:22
  91.195.98.***
  Mutati odata sediul Politiei Rutiere si Serviciul Pasapoarte , buletine etc. de pe strada Domneasca , ca este jale mare acolo langa Catedrala!
  Voi acolo in birourile voastre , pe ce lume traiti ?
  9
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.