HoReCa anunță un nou protest
Foto: Mediafax

HoReCa anunță un nou protest
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) le cere membrilor săi să participe la un nou protest pașnic. Acesta ar urma să se desfășoare marți, 16 februarie, între orele 12,00 și 12,30, sub lozinca "HORECA - Capăt de drum".

Firmele din industria ospitalității (HoReCa) sunt invitate să oprească activitatea complet timp de o jumătate de oră și să protesteze, fiecare în fața propriei unități. Organizația HORA cere să fie respectate toate normele legale de protecție și distanțare socială pe timpul protestului, iar pancartele expuse cu acest prilej să aibă mesaje unitare în toată țara și valabile pentru situația din întreaga industrie a ospitalității din România. Printr-un mesaj distribuit membrilor săi, HORA propune și mai multe tipuri de lozinci pe durata protestului de marți: "HORECA - Speranța interzisă", "HORECA - Fără întoarcere", "Un an de restricții, zero despăgubiri", "120.000 euro/an - pierdere medie pe locație în 2020", "12.000 de companii riscă falimentul", "120.000 de angajați concediați într-un an de zile", "Trei miliarde de euro, pierderi într-un an de zile".

Foarte mulți patroni nu se încumetă încă să deschidă localurile. O parte dintre ei nu au bani, resimțindu-se puternic după un an 2020 în care pierderile din cifra de afaceri au ajuns și până la 80 la sută, alții se tem că autoritățile le vor interzice din nou activitatea. Astfel că multe terase și restaurante se limitează la livrările la domiciliu.

Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, declara recent pentru Mediafax că 2021 va fi un an încă și mai dificil decât 2020. "Industria HoReCa se așteaptă la și mai multe închideri în 2021. Explicația este simplă: antreprenorii au acumulat datorii în 2020 și nu se vor putea susține, dacă în continuare sunt închiși sau funcționează cu o capacitate de 30 la sută sau 50 la sută. Totuși, evoluția industriei ospitalității depinde foarte mult de evoluția pandemiei, dar și de campania de vaccinare. "Dacă vorbim de hoteluri și pensiuni, aproximativ 250 și-au încetat activitatea anul trecut. Cele mai afectate hoteluri sunt cele din stațiunile balneare, care au în continuare centrele spa și de tratament închise, dar și hotelurile dedicate turismului de business, care în această perioadă au un grad de ocupare de 10-15 la sută. Cu un asemenea procent nu se pot susține pentru mult timp. Iar dacă vorbim de restaurante, în 2020 s-au închis aproximativ 10.000", a afirmat Dragoș Răducan.

"Considerăm că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste restricții se aduc doar mari prejudicii sectorului HoReCa. Nu există argumente pentru blocarea acestui sector, iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HoReCa prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiind afectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați", se precizează într-un comunicat de presă remis de organizația patronală HORA.

Citit 782 ori Ultima modificare Duminică, 14 Februarie 2021 22:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.