Activele Elnav, cumpărate de un producător de containere. Fosta fabrică gălățeană de elice devine istorie

Activele Elnav, cumpărate de un producător de containere. Fosta fabrică gălățeană de elice devine istorie
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Elnav, întreprinderea gălățeană care producea cândva elice pentru industria navală (cu numele de INETOF, înainte de 1989), devine încet-încet istorie. Intrată în faliment la câțiva ani după ce a fost preluată de afaceristul Corneliu Mangalea, de Elnav s-a ales praful. Terenul de circa nouă hectare al societății a fost cumpărat, recent, de firma gălățeană Palmex, lider național în producția de containere. Valoarea tranzacției a fost de aproximativ două milioane de euro, fără TVA.

O mare parte din activele Elnav, incluzând un teren de 8-9 ha (din care 3 ha, suprafață construită) au fost cumpărate, în decembrie, de producătorul de containere Palmex, prin Credit Europe Bank, ne-a declarat Florin Palade, administratorul unic al Palmex. "Am făcut această achiziție pentru a ne mări capacitatea de producție, vrem să ieșim și pe export în Vest. Este o locație destul de mare și toată producția o vom muta aici, probabil că până la sfârșitul anului, în condițiile în care în ultimii ani am fost numai în chirii", ne-a spus Florin Palade.
Business de familie, Palmex produce containere de diverse tipuri: pentru organizare de șantier, tip birou, locuințe modulare, containere tehnice etc. Este lider național în acest domeniu, al construcției de containere. "Am avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 10 milioane de euro (fără TVA), mai mare decât în anul precedent. Luna trecută aveam 131 de angajați și urmează să aducem și 80-90 de muncitori străini non-UE, mai exact din Tadjikistan: sudori, lăcătuși, instalatori". "De ce nu și români?", l-am întrebat pe Florin Palade. "Nu găsim români! Ori nu mai sunt calificați, ori au venit din state UE și așteaptă salarii enorme. Nu putem concura cu cei din afară la salarii", ne-a mai spus administratorul unic al Palmex.
Așadar, pe locul unde până la jumătatea primei decade a anilor 2000 se produceau elice de zeci de tone și alte piese pentru industria navală, cu echipamente japoneze și tehnologie de vârf la vremea respectivă (o investiție de 480 milioane de dolari, la nivelul anilor 60-70), se vor face în următorii ani containere metalice. Vremurile se schimbă, la fel și economia și prioritățile ei. Nimeni nu poate trăi din nostalgii.
O altă firmă care a făcut parte din industria navală orizontală din Galați, Menarom PEC (fosta Întreprindere Mecanică Navală), trece și ea prin greutăți mari. Acum două luni, Ninel Comșa, membru în Consiliul de Administrație al Menarom PEC, declara pentru "Viața liberă": "Menarom este în insolvență din martie 2020, în perioada de observare, se lucrează la un plan de redresare și de reorganizare, urmând ca acesta să fie pus pe tapet în lunile aprilie-mai". Înainte de intrarea în insolvență, Menarom PEC avea aproximativ 145 de angajați, iar acum, conform lui Ninel Comșa, mai are numai 30 și lucrează la o capacitate de 15-20 la sută.

Citit 8036 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Aprilie 2021 01:04

6 comentarii

 • postat de PATRIOTUL
  Marți, 06 Aprilie 2021 13:50
  81.12.149.***
  Cum a procedat Corneliu Mangalea cu industria gălăţeană, aşa a procedat şi Cătălin Chelu, D-zeu să-l odihnească!
  Sper ca acum cu banii câştigaţi, Mangalea să-şi poată expertiza terenul de la fostul MEHID, să-l neutralizeze, să-şi obţină toate autorizaţiile necesare şi să facă măcar acum, în ceasul al 12-lea, ceva bun pentru gălăţeni!
  9
  24
  Raportează
 • postat de Georgel
  Marți, 06 Aprilie 2021 11:13
  195.176.3.***
  Scopul principal al acestei inițiative comuniste, numită INETOF, nu a fost acela de a face elici pentru navele românești, ci eminamente pentru export. După intrarea în producție însă, s-a constatat că ideea nu a fost decât o mare himeră ruptă de realitate, elicile INETOF-ELNAV nefiiind deloc competitive la export, ca preț și calitate, drept pentru care niciuna nu a fost vândută, ca atare, în afara României.

  Ceea ce se întâmplă acum cu INETOF-ELNAV, ca și cu multe alte obiective industriale promovate de iluzia comunistă, nu este decât consecința revenirii României pe piața concurențială europeană, de după 1989, atunci când, în sfârșit, a sosit ”momentului adevărului”...
  15
  19
  Raportează
 • postat de FELICITARI noului intreprinzator....
  Marți, 06 Aprilie 2021 09:58
  91.195.98.***
  si sa se dezvolte cat mai mult.
  Speram sa fie un afacerist adevarat , si nu o caricatura de investitor , precum cei care au preluat anterior INETOFUL sau MENAROMUL.
  Si ca un sfat sa caute sa isi diversifice productia , si sa nu se limiteze doar la confectionarea de containere. Asta se poate realiza si prin infiintarea unui birou de proiectare cu oameni priceputi , seniori alaturi de juniori.
  Si mai asteptam si alti intreprinzatori adevarati ca el , care sa preia fostele intreprinderi de pe Calea Prutului.

  O nota buna pentru jurnalist care a facut si o mica istorie a fostelor intreprinderi de echipamente navale.
  Ni se baga in cap fel de fel de gogosi umflate , cu nave " construite in Romania " , fara sa se specifice ca toate acestea sunt pline cu echipamente de la firme olandeze , germane . norvegiene...etc.
  12
  20
  Raportează
 • postat de tutti fruti
  Marți, 06 Aprilie 2021 06:33
  5.13.244.***
  Nu gasim romani? Dar cine sau ce scoala ii mai invata pe tineri?Adevarul ca toti vor sa fie doctori si ingineri si smenari la batut ,,chetroaiele,, pe faleza ,etalindu-si masinile scumpe prin oras in vazul tuturor , fara a avea un servici , muncesc,, altelea'' pentru ei , de aceia in tara asta , in orasul acesta nu mai invata nimeni o meserie de baza , importam forta de munca bruta, asta e produsul scoalii noastre a ultimilor 30 ani , 0 strungari,0 elerctricieni, 0 sudori ,0 lacatusi , 0 mecanici,
  6
  38
  Raportează
 • postat de Tot inainte ...
  Marți, 06 Aprilie 2021 06:08
  108.245.201.***
  " Bravo voua" asa da "afacere"...
  5
  18
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 06 Aprilie 2021 02:18
  91.9.249.***
  Salarii "enorme" tatutzu cu gandirea asta s-a ales praful de patroneti care viseaza marile imbogatiri pe spatele prostilor! Hai sa definim ce inseamne enorme:
  Cu un salariul intr-o tara civilizata iti platesti utilitatile si cheltuielile lunare si reusesti sa pui deoparte de zile negre un 20-50% dintr-un salariu. In romanica... te imprumuti de la luna la luna, sa poti supravietui. Iar ca sa te invat eu ce insemna enorme... un 50e brut lunar la salariu este ceva mare... nu enorm. Ca emigrand nu pupi asa ceva... decat in varful ierarhiei si dupa multi ani de munca adevarata ca sef de echipa... si poate ajungi la jum din suma de mai sus!

  Eu personal nu as da voie celor din afara UE sa lucreze in Romania, eu ca roman nu am dreptul sa fiu platit cu 500-650E cat iau ei brut! Nu tata, cauta-i pe aia 100 care te laudai ca asteapta sa-mi ia locul in trecut!

  Enorm ia un politician din romania pe facand nimic... mai ia si pensie... si ce face stim noi toti!

  1% conduc lumea, 4% sunt mascotele lor, 90% dorm, iar 5% incearca sa-i trezeasca!


  Acum ai inteles din ce categorie procentuala fac parte!
  10
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.