Activele Elnav, cumpărate de un producător de containere. Fosta fabrică gălățeană de elice devine istorie

Activele Elnav, cumpărate de un producător de containere. Fosta fabrică gălățeană de elice devine istorie
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Elnav, întreprinderea gălățeană care producea cândva elice pentru industria navală (cu numele de INETOF, înainte de 1989), devine încet-încet istorie. Intrată în faliment la câțiva ani după ce a fost preluată de afaceristul Corneliu Mangalea, de Elnav s-a ales praful. Terenul de circa nouă hectare al societății a fost cumpărat, recent, de firma gălățeană Palmex, lider național în producția de containere. Valoarea tranzacției a fost de aproximativ două milioane de euro, fără TVA.

O mare parte din activele Elnav, incluzând un teren de 8-9 ha (din care 3 ha, suprafață construită) au fost cumpărate, în decembrie, de producătorul de containere Palmex, prin Credit Europe Bank, ne-a declarat Florin Palade, administratorul unic al Palmex. "Am făcut această achiziție pentru a ne mări capacitatea de producție, vrem să ieșim și pe export în Vest. Este o locație destul de mare și toată producția o vom muta aici, probabil că până la sfârșitul anului, în condițiile în care în ultimii ani am fost numai în chirii", ne-a spus Florin Palade.

Business de familie, Palmex produce containere de diverse tipuri: pentru organizare de șantier, tip birou, locuințe modulare, containere tehnice etc. Este lider național în acest domeniu, al construcției de containere. "Am avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 10 milioane de euro (fără TVA), mai mare decât în anul precedent. Luna trecută aveam 131 de angajați și urmează să aducem și 80-90 de muncitori străini non-UE, mai exact din Tadjikistan: sudori, lăcătuși, instalatori". "De ce nu și români?", l-am întrebat pe Florin Palade. "Nu găsim români! Ori nu mai sunt calificați, ori au venit din state UE și așteaptă salarii enorme. Nu putem concura cu cei din afară la salarii", ne-a mai spus administratorul unic al Palmex.

Așadar, pe locul unde până la jumătatea primei decade a anilor 2000 se produceau elice de zeci de tone și alte piese pentru industria navală, cu echipamente japoneze și tehnologie de vârf la vremea respectivă (o investiție de 480 milioane de dolari, la nivelul anilor 60-70), se vor face în următorii ani containere metalice. Vremurile se schimbă, la fel și economia și prioritățile ei. Nimeni nu poate trăi din nostalgii.

O altă firmă care a făcut parte din industria navală orizontală din Galați, Menarom PEC (fosta Întreprindere Mecanică Navală), trece și ea prin greutăți mari. Acum două luni, Ninel Comșa, membru în Consiliul de Administrație al Menarom PEC, declara pentru "Viața liberă": "Menarom este în insolvență din martie 2020, în perioada de observare, se lucrează la un plan de redresare și de reorganizare, urmând ca acesta să fie pus pe tapet în lunile aprilie-mai". Înainte de intrarea în insolvență, Menarom PEC avea aproximativ 145 de angajați, iar acum, conform lui Ninel Comșa, mai are numai 30 și lucrează la o capacitate de 15-20 la sută.

Citit 9531 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Aprilie 2021 01:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.