Ce le-a adus Iepuraşul salariaţilor gălăţeni. Prime de Paște în firmele locale

Ce le-a adus Iepuraşul salariaţilor gălăţeni. Prime de Paște în firmele locale
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Iepurașul de Paște aduce și prime în bani sau tichete-cadou pentru unii dintre salariații gălățeni. Nu neapărat că aceștia au fost mai "cuminți" decât alții, ci este mai degrabă vorba despre felul în care au fost negociate contractele colective de muncă, dacă firmele respective au sau nu profit sau, pur și simplu, dacă legea le permite acest lucru.

Omul gospodar își face vara sanie și iarna contract - așa am putea parafraza vechea zicală, privind cazul Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, al cărei contract colectiv de muncă, negociat beton, le asigură angajaților regiei una dintre cele mai mari premieri de Paște. 800 de lei brut este suma pe care fiecare salariat AFDJ o primește cu ocazia Sărbătorilor Pascale, la care se adaugă câte 150 de lei neimpozabili, pentru fiecare copil al acestora. Mica problemă ar fi că banii ajung în conturi pe 4 mai, adică după Paște, pentru că hotărârea de CA privind premierile specifică faptul că banii se acordă "în luna organizării evenimentului". Cum Paștele se "organizează" pe 2 mai, iar 1 mai a fost zi liberă legală (și nebancară), prima zi lucrătoare este 4 mai.

Deși ține pagina întâi a publicațiilor online sau print din toată lumea din cauza problemelor financiare cu care se confruntă grupul-mamă GFG, Liberty acordă și el prime siderurgiștilot gălățeni, tot datorită CCM-ului existent. Fiecare angajat din combinatul siderurgic gălățean primește câte 500 de lei impozabili, aproximativ 290 de lei bani în mână.

Șantierul Naval Damen păstrează și el tradiția primelor de Paște. Fiecare navalist gălățean primește o primă echivalând cu 25 la sută din salariul brut individual. Tot pe bază de procent din salariul de bază sunt premiați și angajații Damen din Mangalia.

Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați premiază doar angajații, nu și conducerea executivă sau membrii Consiliului de Administrație. Fiecare angajat al APDM a primit câte 211 lei bani în mână. Explicația acestei sume puțin ciudate este simplă: banii din fondul total de premiere s-au împărțit la numărul salariaților și atât a ieșit: 211 lei de căciulă.

Și salariații Administrației Piețelor Agroalimentare SA au primit primă de la "iepuraș" - 150 de lei neimpozabili. "Atât am putut", ni s-a explicat.

Salariații Transurb n-au primit bani în mână, ci tichete-cadou, în valoare de 300 de lei.

Ecosal, în schimb, nu le oferă nimic în plus de Paște angajaților, pentru că "deși vrem, nu ne permite legea".

Nu în ultimul rând, tolbele poștașilor din Compania Națională Poșta Română sunt la fel de... goale, fără nicio primă. Sindicatul a cerut, administrația a refuzat, motivând că este angajată în măriri salariale pe toată durata acestui an.

În ceea ce privește celelalte firme din Galați, mai mari sau mai mici, de stat sau private, acordarea primelor de Paște pentru propriii angajați este posibilă, așa cum spuneam la început, dacă se vrea și dacă se poate.

Citit 4088 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Mai 2021 02:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.