Fostul deputat gălățean Viorel Ștefan, mai bogat cu șase milioane de euro după o tranzacție la bursă

Fostul deputat gălățean Viorel Ștefan, mai bogat cu șase milioane de euro după o tranzacție la bursă
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Acționarul majoritar al (printre altele) CNFR Navrom SA Galați, compania Transport Trade Services (TTS), a vândut, pe bursă, 50 la sută din acțiuni. Conform Ziarului Financiar, cei 14 acționari ai TTS au vândut 15 milioane de acțiuni, pentru 288 milioane de lei, aproximativ 58,5 milioane de euro, prețul unei acțiuni fiind de 19,2 lei. Printre marii câștigători ai tranzacției se numără Viorel Ștefan, fost deputat de Galați, dar și fostul director general al Navrom, Constantin Hârțan.

Conform prospectului de ofertă publicat de Swiss Capital, intermediarul tranzacției, Viorel Ștefan - fost deputat de Galați, ministru de Finanțe în Guvernul Grindeanu și vicepremier în mandatul Dăncilă - este printre acționarii cu cele mai multe acțiuni scoase la vânzare - 1,533 milioane de acțiuni, alături de Alexandru Mircea Mihăilescu - 7,5 milioane de acțiuni, Peter Hungerbuhler - 1,37 milioane de acțiuni, Ion Stanciu - 2,12 milioane de acțiuni și Constantin Hârțan (fost director general al CNFR Navrom Galați) - cu peste 757.000 de acțiuni scose la vânzare.

Astfel, câștigul lui Viorel Ștefan în urma tranzacției de pe bursă este de 29,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro.

Membru al Curții de Conturi Europene pentru un mandat de șase ani, care va expira în 2025, Viorel Ştefan este doctor în economie şi absolvent al Universităţii din Iaşi. Între 1980 şi 2002, a lucrat la Compania de Navigaţie Fluvială Română Navrom SA Galaţi. Între 1991 şi 1996 a fost director general, iar mai apoi preşedinte al Navrom. După tranzacția de pe BVB, Viorel Ștefan mai are 4,9 la sută din acțiunile TTS, Mircea Mihăilescu (fostul acționar majoritar) mai are 25,2 la sută, Ion Stanciu - 7 la sută, Peter Hungerbuhler - 4,59 la sură, Constantin Hârţan - 2,2 la sută, iar Petru Ştefănuţ - 1,51 la sută.

Tranzacțiile au avut loc, în perioada 24 mai - 4 iunie 2021, în cadrul ofertei publice iniţiale secundare de vânzare. Ca urmare a închiderii ofertei, TTS va solicita admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori București, categoria Premium. La acest preț final de ofertă, capitalizarea estimată a companiei este de 576 milioane de lei.

În prezent, grupul TTS este cel mai puternic furnizor de servicii logistice integrate de pe Dunăre: deține o flotă de macarale plutitoare, silozuri și platforme în porturi, precum și cea mai mare flotă fluvială din bazinul dunărean, formată din 466 de nave fluviale. Activitatea sa include expediția de mărfuri, transport fluvial, operațiuni portuare, precum și alte activități conexe și auxiliare și acoperă peste 100 de porturi și terminale portuare de la Dunăre și Marea Neagră, cu legături pe Tisa, Sava, Rin și Main. Operațiunile comerciale ale grupului TTS se desfășoară în nouă țări, respectiv în România, Serbia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Austria, Slovacia, Ucraina și Germania. TTS deține active pentru încărcare-descărcare marfă, platforme, macarale, magazii, silozuri în zece terminale portuare, trei în Constanța și șapte pe cursul Dunării (Brăila, Galați, Giurgiu, Oltenița, Bechet și Turnu Severin în România, precum și Fajsz în Ungaria). În 2020, TTS a acoperit o treime din mărfurile transportate pe Dunăre.

Citit 5798 ori Ultima modificare Joi, 10 Iunie 2021 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.