APDM Galați începe lucrările de modernizare a Portului Brăila

APDM Galați începe lucrările de modernizare a Portului Brăila
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Investiții în valoare de 25 milioane de euro


Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați a semnat miercuri, 16 iunie, contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Portului Brăila, contract în valoare de 87,44 milioane de lei, investiție menită să ducă la creșterea traficului de mărfuri pe Dunărea Maritimă.

CN APDM Galați, ce administrează porturile din Galați, Brăila și Tulcea, și-a propus să modernizeze întreaga infrastructură portuară pe care o deține, în acest sens fiind în diferite stadii de implementare proiecte de investiții cu fonduri europene în valoare de aproximativ 200 milioane de euro.

În cazul proiectului "Port Brăila - Lucrări de infrastructură a sectorului portuar de incintă Bazin Docuri", contractul dintre CN APDM Galați și Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a fost semnat pe 3 iunie, valoarea totală a finanțării fiind de peste 121,16 milioane de lei (echivalentul a aproape 25 milioane de euro - n.r.), din care valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene este de aproape 86,7 milioane de lei.

"Era nevoie de aceste investiții pentru că, de foarte mult timp, danele și infrastructura portuară din Brăila nu au mai trecut printr-o reabilitare serioasă. În mod particular, Portul Brăila are potențial foarte mare pe zona cerealelor, iar dezvoltarea acestuia ar contribui atât la dezvoltarea transporturilor navale, cât și la noi oportunități comerciale pentru producătorii agricoli din Regiunea de Sud-Est. În plus, s-ar deschide calea și pentru noi fluxuri de marfă în regiune", ne-a explicat directorul general al CN APDM Galați, Alexandru Gabriel Șerban.

Prin acest proiect, Portul Brăila va beneficia de o reabilitare și modernizare pe o suprafață de 251.380 mp, cu o infrastructură de acostare reabilitată pe o lungime de 1.005 metri. Se au în vedere și drumurile de incintă, cu o lungime de 2.811 metri, dar și extinderea și modernizarea întregii rețele de utilități - alimentare cu apă, rețele electrice, infrastructură de protecția mediului.

În urma acestei investiții, capacitatea de operare a Portului Brăila va crește cu 90 la sută! Acest lucru ar urma să genereze, etapizat, o creștere a traficului de mărfuri până la 1,68 milioane de tone/an.

Ca etape de punere în aplicare, licitațiile din cadrul proiectului s-au derulat cu clauză suspensivă, astfel că intervalul de timp între obținerea finanțării și semnarea contractelor aferente a fost considerabil scurtat. Astfel, pe 9 iunie, CN APDM Galați a semnat un prim contract, de servicii și supervizare proiect, în valoare de 2,14 milioane de euro, cu TPF Inginerie SRL, având ca terț susținător TPF Getinsa Euroestudios SL.

Miercuri, 16 iunie, s-a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor, în valoare de 87,44 milioane de lei, cu asocierea formată din firmele Hercules SA, Concivia SA și Interconstruct SRL.

Perioada de implementare a proiectului, inclusiv perioada de pregătire a acestuia, este de 57 de luni, respectiv aprilie 2019 - decembrie 2023.

Pe lângă acest proiect, CN APDM Galați are în pregătire pentru Portul Brăila un proiect separat care prevede modernizarea și reabilitarea întregului front de acostare de la Dunăre, investiție evaluată la 18 milioane de euro.

În prezent, CN APDM Galați mai are demarate, printre altele, lucrări de modernizare a infrastructurii portuare a Portului Isaccea, iar în curând vor începe și lucrările la portul comercial și portul industrial din Tulcea. În Portul Galați, vor demara în curând lucrările de modernizare și reabilitare a Danei 32, dar va fi lansat și proiectul pentru un terminal RO-RO. Dar, cel mai important, pe proiectul platformei multimodale este în curs de finalizare reactualizarea devizului general, în vedere obținerii avizelor necesare din partea Ministerului Transportului și obținerea finanțării prin POIM pentru a lansa, tot cu clauză suspensivă, licitațiile privind execuția lucrărilor.

Citit 3572 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iunie 2021 02:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.