Zgura de furnal de la Liberty, în compoziţia unui ciment nepoluant

Zgura de furnal de la Liberty, în compoziţia unui ciment nepoluant
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Combinatul siderurgic Liberty Galați anunță că a exportat recent 50.000 de tone de zgură granulată de furnal, un produs secundar al Combinatului care este acum utilizat și pentru a produce un ciment inovator, cu o amprentă redusă de carbon. Materialul utilizat este o zgură granulată de furnal, produsă în stațiile proprii specializate, prin prelucrarea zgurii lichide fierbinți.

Conform reprezentanților combinatului gălățean, producătorul francez de ciment folosește o tehnologie inovatoare ce combină zgura, argila și ghipsul într-un proces de producție fără cuptor și clincher. Astfel, se protejează mediul înconjurător deoarece nu se mai extrage calcar, nu se emit gaze în atmosferă și, într-un final, se reduce cu 80 la sută amprenta de carbon a cimentului. Procesul clasic utilizează un cuptor rotativ în care materiile prime sunt încălzite până la 1.450 de grade Celsius, care generează și clincher, un produs secundar responsabil, în mare parte, de amprenta de carbon a cimentului.

Liberty Galați produce anual circa jumătate de milion de tone de zguri de furnal. Zgura de furnal granulată este, mai apoi, folosită de producători de ciment din România dar și din alte țări din Europa și Africa. Utilizarea zgurii în industria cimentului reduce utilizarea materiilor prime naturale și, implicit, amprenta de carbon.

Aida Nechifor, directorul general al Liberty Galați, a declarat: „Ambiția de a deveni neutri de carbon până în 2030 este deja bine cunoscută în cadrul conceptului nostru GREENSTEEL, care implică o nouă rută metalurgică (folosind reducerea directă a fierului și topirea acestuia în cuptoare cu arc electric), volume mai mari de fier vechi reciclat, precum și mai multă energie produsă intern, prin tehnologii verzi. Cu toate acestea, suntem foarte încântați că putem contribui și prin produsele secundare, cum sunt zgurile de furnal, la îmbunătățirea amprentei de carbon a cimentului”.

Citit 2926 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Iunie 2021 02:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.