Cine dublează valoarea facturilor la gaze

Cine dublează valoarea facturilor la gaze
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În ultimii ani, Asociația Energia Inteligentă a sesizat sute de situații neadecvate de funcționare a pieței de energie și gaze, abuzuri, manipulări, politici energetice, economice și sociale neadecvate, avertizând iminenta criză la care se va ajunge în sistemul energetic. "Măsurile populiste, amatorismul și incompetența ne-au adus aici", este de părere Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, care afirmă că sistemul românesc de energie din România se prăbușește sub perioada celor 20 de ani în care nu am făcut nimic să-l adaptăm.

"Întâlnirea de la Guvern de zilele trecute, care a venit la două săptămâni după scrisoarea deschisă de Asociația Energia Inteligentă, prin care sesizam necesitatea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, care să prevadă măsuri de diminuare a impactului creșterii prețului la gaze și energie electrică, a fost doar un gest de PR. La această întâlnire nu au fost prezenți reprezentanții consumatorilor casnici și ai firmelor consumatoare. Au fost prezente instituțiile, care au arătat că vinovatul este CO2 - creșterea prețului certificatelor de CO2 determină scumpirile de pe piața de energie. Certificatele CO2 nu au nimic cu scumpirile la gaze. Marea problemă a consumatorilor sunt creșterile de peste 100%. Certificatele CO2 au creat scumpiri pe piața de energie electrică de cca 4%, adică, nici aici nu reprezintă cauza principală", afirmă Dumitru Chisăliță.

În opinia sa, cauzele scumpirilor de pe piața de gaze au fost mai multe. Prima dintre acestea - Gas Release Program (GRP), care a adus în România un preț la gaze cu minimum 5% sub prețul gazelor din Europa de Est (tranzacționate pe Bursa de la Viena), începând cu luna iunie 2020, astfel, unii furnizori au înțeles că acest program le oferă posibilitatea de a face un profit considerabil şi au achiziționat gaze naturale din România și le-au exportat în țări în care se aplica prețul de la Viena (Ungaria, Austria). Exportul gazelor naturale prin contracte pe termen mediu și lung și importul pe perioade scurte la prețuri SPOT - GRP au reprezentat o măsură care a determinat creșterea importurilor de gaze. Mai mult, gazele exportate s-au achiziționat pe bază de contracte anuale, adică, la prețurile stabilite anul trecut cu livrare pentru anul 2021, în timp ce importurile sunt achiziționate SPOT, în funcție de cererea imediată, la prețuri mai mari.

Politici neadecvate și panică pe piață

O altă cauză a scumpirilor vine pe fondul unei creșteri a cererii "forțate" prin politici neadecvate de "racordări gratuite". În această vară, cantitățile puse pe piață au fost mici, fapt ce a "simulat" o continuă discrepanță între cerere și ofertă. Această situație se prelungește aparent inexplicabil de trei luni, dar nu orice luni, ci luni de vară, determinând creșterea prețului la gazele tranzacționate pe bursă.

Panica din piață pe fondul lipsei de informații reprezintă o altă cauză. ANRE, care are obligația de a realiza un raport privind prețurile medii de tranzacționare a gazelor, publică rapoartele cu întârziere de patru-cinci luni, fapt care a contribuit major în această vară la crearea unei panici pe piața gazelor naturale, decisivă pentru creșterea prețului.

Schimbarea rutelor de gaze din Europa de sud-est, odată cu sistarea livrărilor din Ucraina în sudul Europei și, implicit, modificările aduse în acoperirea cu surse, a determinat și ea modificări importante în nivelul prețurilor gazelor importate în România. Efectul acestor scumpiri este creșterea prețului mărfurilor cuprinse între 25 și 140%, iar sărăcia energetică va crește de la 17,5% la cca 42%. Astfel, conform datelor studiului AEI, românii se vor întoarce la nivelul de trai de acum zece ani", conchide președintele Asociației Energia Inteligentă.

Citit 3191 ori Ultima modificare Marți, 24 August 2021 22:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.