Profesorii, obligați să-şi declare veniturile din meditații

Profesorii, obligați să-şi declare veniturile din meditații
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Odată cu începerea școlii, foarte mulți elevi gălățeni vor relua și orele de meditații. Nu e vorba numai de elevi din anii terminali care se pregătesc pentru diverse examene. Chiar și cei mai mici școlari au început să participe la ore suplimentare de pregătire, tendință ce s-a amplificat anul trecut, când pandemia a închis școlile și mulți părinți s-au declarat nemulțumiți de nivelul cunoștințelor acumulate de copiii lor prin învățământul on-line.

În acest context, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați, care se declară "preocupată permanent de nevoia de informare a contribuabililor", aduce la cunoștința persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a-și îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii.

"Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Titlul IV - Capitolul II). Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate. Definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate  în condițiile legii, în funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul-limită de depunere a declarației", se precizează într-un comunicat remis de AJFP.

Instituția gălățeană menționează că, pentru a beneficia de îndrumare și asistență în domeniul fiscal, contribuabilii au la dispoziție call-center-ul ANAF, la numărul de telefon 031.403.91.60. De asemenea, întrebările privind aceste aspecte pot fi transmise online, prin completarea formularului de contact, disponibil pe site-ul ANAF, la rubrica Contact.

"Asigurăm cadrele didactice de tot sprijinul și disponibilitatea noastră în a oferi informații și îndrumare de specialitate, pentru conformare voluntară la declararea și achitarea obligațiilor fiscale, având în vedere puterea exemplului și rolul acestora de îndrumători/ formatori ai generațiilor viitoare", se mai afirmă în documentul remis de AJFP Galați.

Citit 2286 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.