România a avut producţie record de grâu, dar pâinea se scumpește

România a avut producţie record de grâu, dar pâinea se scumpește
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

România face parte din circuitul comercial mondial, ceea ce are un rezultat doar aparent paradoxal: pâinea se scumpește, deși am avut un an cu o producție record de grâu.

România a avut în anul agricol 2021 o producţie record de grâu - 11,3 milioane de tone - şi totuşi preţurile alimentelor cresc în lanţ. "Producţia record a agriculturii româneşti nu reprezintă decât o picătură din efortul global de hrănire a omenirii, iar 11 milioane de tone de grâu sunt doar 1,45% din prognoza mondială de producţie. Iar aceasta este în suferinţă, căci producţia mondială este cifrată la 775 milioane de tone de cereale, faţă de consumul care este estimat la 786 milioane de tone", spune Cezar Gheorghe, fondatorul Casei de Trading a Fermierilor, expert analist şi consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor România, citat de Business Magazin. Acesta crede că preţurile vor creşte în continuare, pentru că România este în circuitul comercial mondial şi nu stă în puterea niciunui guvernant să schimbe acest traseu inflaţionist. "Semnele de revenire vor veni peste minimum un an", prevede Gheorghe.

Conform sursei citate, o opinie similară are şi Vasile Varvaroi, director general în România al traderului de cereale american Cargill: "Suntem participanţi într-un flux global. Ce se întâmplă în România, că avem producţii mari sau mici, în general, nu are un impact semnificativ asupra creşterilor de preţuri înregistrate la nivel naţional".

Alți factori care au dus la majorarea prețurilor sunt, în opinia analiștilor consultați de Business Magazin, factorul politic (bariere tarifare impuse de multe țări la exportul materiei prime) și creșterea abruptă a costurilor energiei în ultimul an.

Citit 1516 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Octombrie 2021 01:25

1 comentariu

 • postat de Sclavii EUROPEI
  Luni, 25 Octombrie 2021 06:53
  194.105.20.***
  Traiti voi cu 1500 de lei pe luna , asa e romanul mai schimba 100 de euro
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.