Tinerii șomeri gălățeni, plătiți ca să învețe o meserie
Foto: Marian Calestru

Tinerii șomeri gălățeni, plătiți ca să învețe o meserie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care nu sunt angajați și nu merg la școală, sunt invitați să participe la un proiectul „IDEMA - Integrare Durabilă prin Educație, Mediere și Antreprenoriat a Tinerilor din regiunea Sud-Est”, la care unul dintre parteneri este AJOFM Galați.

Este vorba, practic, de cursuri de instruire gratuite, la care se acordă subvenții cuprinse între 500 și 3.600 de lei. Suma acordată, de 5 lei pentru fiecare oră de curs, poate părea mică pentru unii, dar ea trebuie așezată în context. Proiectul se adresează tinerilor care nu lucrează, nu urmează nicio formă de învățământ și nici vreun alt curs de formare profesională. În aceste condiții, să nu fii nevoit să scoți niciun leu din buzunar, să înveți gratuit o meserie și, după o perioadă de maximum cinci luni, să și rămâi în buzunar cu o sumă de până la 3.600 de lei – este o oportunitate care nu ar trebui ratată de către cei care, într-adevăr, vor să muncească.

Proiectul IDEMA cuprinde 16 tipuri de cursuri, structurate pe trei categorii. Prima o constituie cursurile de calificare nivel 2, cu 360 ore/curs, 14 participanți pe ediție și care durează aproximativ două luni și jumătate. Aceste cursuri sunt pentru: ospătar, bucătar, patiser, brutar, lucrător în comerț, manichiurist-pedichiurist, frizer, cameristă, confecționer textile, sudor electric, lucrător și instalator în construcții. Subvenția totală la aceste cursuri este, după 360 de ore, în valoare de 1.800 de lei.

A doua categorie, cursuri de calificare nivel 3, este pentru operator introducere, validare și prelucrare date. Are 720 de ore/curs, 14 participanți pe ediție și durează cinci luni, subvenția fiind de 3.600 de lei.

Cea de-a treia categorie cuprinde cursuri de perfecționare pentru designer pagini web, operator calculatoare și rețele, precum și programator ajutor. Sunt 100 ore/curs, 14 participanți pe ediție, se întinde pe durata a două luni, iar subvenția este de 500 de lei.

Numai absolvenții cursurilor vor fi plătiți

„Subvențiile se acordă numai persoanelor care vor finaliza cursurile de formare, ne-a spus Anca Lupu, administratorul Centrului de Consultanță și Studii Europene. „Suma este de 5 lei pe oră, iar plata se face, integral, după finalizare, scăzându-se eventualele absențe. Se pot înscrie tineri din județele Galați, Brăila, Vrancea, Buzău, Tulcea și Constanța, cu vârsta între 16 și 29 de ani. Adică pot participa cei cu vârstele de la 16 ani și o zi, până la 30 de ani neîmpliniți. Tinerii respectivi trebuie să fie șomeri înregistrați la AJOFM, indemnizați sau nu. Documentele necesare pentru înscriere sunt cartea de identitate, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie (dacă este cazul) și ultima diplomă de studii”, ne-a mai spus Anca Lupu.

Citit 3170 ori Ultima modificare Duminică, 31 Octombrie 2021 23:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.