Peste 100 de constructori gălățeni au "călcat pe bec" la controalele inspectorilor de muncă

Peste 100 de constructori gălățeni au "călcat pe bec" la controalele inspectorilor de muncă
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

142 de constructori gălățeni au fost controlați, din februarie și până acum, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați, în cadrul unei campanii naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările pe care le efectuau. 115 dintre aceștia au primit avertismente și amenzi totalizând 122.500 de lei.

Prima etapă a acestei campanii, derulată în perioada februarie - martie 2021, a constat în mediatizarea, informarea și conştientizarea privind modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor. Etapa a doua a adus și controalele, verificându-se modul în care au fost realizate măsurile dispuse în procesele-verbale de control încheiate cu ocazia controalelor anterioare.

ITM informează că, la nivelul judeţului Galaţi, au fost verificaţi 142 de angajatori care desfăşurau activităţi în domeniul construcţiilor. "Au fost constatate 323 de neconformităţi, pentru care au fost dispuse tot atâtea măsuri cu termene de realizare precise. Au fost aplicate 323 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 298 de avertismente şi 25 de amenzi contravenţionale, în cuantum de 122.500 de lei, unui număr de 115 angajatori. A fost sistată activitatea la trei locuri de muncă și a fost oprit din funcţionare un echipament de muncă".

Conform ITM Galați, printre cele mai frecvente neconformităţi constatate s-au numărat neautorizarea activităţii de construcţii din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; neasigurarea dispozitivelor de protecţie colectivă (de exemplu, balustrade suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară); utilizarea unor schele care nu îndeplineau toate cerinţele de securitate. Pe unele șantiere s-a constatat existenţa unor goluri neprotejate împotriva pericolului de cădere. Unii angajatori nu au acordat echipamentele individuale de protecţie, iar pe de altă parte, unii lucrători nu utilizau respectivele echipamente, cum ar fi căștile de protecție, centurile de siguranță sau alte mijloace de ancorare. Pe alte șantiere nu era asigurată instruirea adecvată în domeniul SSM, nu existau semnalizări de securitate, malurile de la lucrările de săpături nu erau sprijinite și pământul era depozitat necorespunzător pe marginea săpăturii etc.

Citit 3473 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Decembrie 2021 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.