Anul fără niciun conflict colectiv de muncă în Galați
Foto: Marian Calestru

Anul fără niciun conflict colectiv de muncă în Galați
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Deși esplanada din fața Prefecturii Galați a „cunoscut” mai multe momente tensionate, cu sindicaliști din diverse domenii protestând pentru drepturile lor legale, niciun sindicat din Galați nu a declanșat vreun conflict colectiv de muncă în 2021.

Sindicaliștii gălățeni din Cartel ALFA au protestat, nu o singură dată, în fața Prefecturii, în acest an. Au participat membri de sindicat din diverse domenii, de la șoferii Transurb și sindicaliști din metalurgie, până la cei din Educație și din poliție. Cu toate acestea, protestele n-au evoluat astfel încât să se ajungă până la declanșarea vreunui conflict colectiv de muncă.

Cei de la Transurb au protestat de cel puțin două ori în stradă, ba chiar au și întrerupt activitatea de câteva ori. Nici ei n-au mers mai departe. Problema lor s-a rezolvat, până la urmă, prin aceste greve spontane și cu o demisie a directorului general Dorian Dumitru, după care oamenii au revenit la lucru.

Dacă vă amintiți, și ceferiștii gălățeni, sprijiniți de colegi din alte județe, au venit să protesteze la Prefectură. Printre revendicările lor se numărau, printre altele, intrarea în vigoare a Legii privind Statutul personalului feroviar și asigurarea unei finanțări pe măsura nevoilor transportului pe calea ferată. Nemulțumirile lor au culminat cu o grevă, tot spontană, care a paralizat, timp de aproape o zi întreagă, toată țara. Nici ei nu au mai ajuns la grevă generală.

631 de contracte colective de muncă, înregistrate în Galați

„În anul 2021 nu au fost înregistrate conflicte colective de muncă”, informează un bilanț întocmit de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați și prezentat în cadrul celei mai recente Comisii de dialog social din cadrul Prefecturii. Evident, un conflict colectiv de muncă poate avea un impact major numai la companiile cu număr mare de salariați și cu contracte colective de muncă înregistrate.

Conform datelor ITM, la data de 1 decembrie 2021, erau active 631 de contracte colective de muncă încheiate la nivelul unităţilor din judeţul Galaţi. Din acestea, 12 erau încheiate cu federaţii și reprezentanţii salariaţilor, 425 erau încheiate cu reprezentanţii salariaţilor, iar 194, cu sindicate reprezentative.

La nivelul judeţului Galaţi, la începutul lunii decembrie 2021, funcţionau 862 de unităţi cu peste 21 de salariaţi, din sectorul bugetar, cu capital mixt şi privat. 301 dintre acestea aveau capital de stat, 557 erau cu capital privat, iar patru unități aveau capital mixt.

Tot la 1 decembrie, un procent de 73,20 la sută din numărul unităţilor cu peste 21 de salariaţi din judeţul Galaţi au încheiate contracte colective de muncă active, faţă de 67,07 la sută, la sfârşitul anului 2020. Faţă de anul 2014, se remarcă o creştere semnificativă, în condiţiile în care numai 62,8 la sută din unitățile de atunci cu peste 21 de angajaţi aveau contracte colective de muncă active.

Pe perioada stării de alertă, contractele colective de muncă expirate au fost prelungite, prin prevederi legale specifice, informează ITM Galați. Până la 1 decembrie 2021, un număr de 212 contracte colective de muncă au fost prelungite prin efectul legii, dar au fost şi 122 unităţi care au negociat colectiv şi au depus spre înregistrare contractele colective încheiate. O parte din aceste contracte colective puteau beneficia de prelungirea acestora prin efectul legii, se mai arată în raportul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați.

Citit 1562 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Ianuarie 2022 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.