Nu toate facturile la gaze pot fi compensate

Nu toate facturile la gaze pot fi compensate
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Peste 45% dintre clienţii Engie România nu au întrunit condiţiile de eligibilitate stabilite prin lege pentru a beneficia de măsurile de plafonare sau compensare, se arată într-un comunicat al companiei, remis, joi.

"Majorarea preţurilor de vânzare a gazelor naturale este cauzată de creşterea fără precedent a preţurilor de achiziţie ca urmare a dezechilibrului între cerere şi ofertă, creşteri de preţ care nu sunt sub controlul Engie România, fiind determinate de mecanisme de piaţă", spun reprezentanţii companiei.

Aceştia susţin că Engie România a aplicat, conform legii, măsurile de plafonare şi compensare, însă nu toţi clienţii întrunesc criteriile de eligibilitate. "Astfel, dintr-un total de 1.742.544 de facturi emise clienţilor casnici pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie: pentru 946.772 de facturi au fost aplicate măsurile de plafonare şi compensare, în baza criteriilor stabilite de lege; pentru 795.772 de facturi nu au fost întrunite condiţiile de eligibilitate stipulate de lege (fie din punct de vedere al preţului, fie al intervalelor de consum prevăzute). Prin urmare, pentru acestea, nu au putut fi aplicate măsurile de plafonare sau compensare", au subliniat responsabilii companiei.

În cazul a 460.907 de facturi, preţul contractual s-a situat sub preţul minim de referinţă prevăzut de lege (de 0,125 lei/kWh), iar pentru restul de 334.865 de facturi nu au fost aplicate măsurile de sprijin întrucât nu s-au încadrat în categoriile de consum eligibile pentru aplicare. În plus, aproximativ 30.000 de clienţi au beneficiat de ajutoarele pentru categoriile vulnerabile, iar jumătate dintre aceştia s-au încadrat şi la măsurile de plafonare şi compensare.

Citit 3566 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 01:01

5 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 14 Ianuarie 2022 10:53
  5.13.200.***
  Gazul este produs si livrat in Romania de 3 companii, dintre care 2 sunt nationale total! Una vine de la rusi! Nu cunosc procentele, ideea este ca banii ce trebuiau reinvestiti in sistem, nu s-a facut nimic, deoarece in 2017 PSD a promulgat legea prin care toti colosii nationali trebuie sa verse profuturile la bugetul de stat (ptr pardide, amante, pomeni hellectorale s.am.d.) PE vremea lui draknea s-a votat interzicerea extragerii de titzei din Marea Neagra! Avem 10 ani de cand stam cu resursele alea, acum am fi fost independenti de rusi... preturile crescute sunt o gogoritza... pur si simplu nu exista nici o reglementare clara... nu au legatura cu cresterea pretului din afara... in energia electrica 80% suntem TOTAL INDEPENDENTI! Companiile sunt majoritar romanesti! Practic ghestatul fura din banii proprii....

  MAI VOTATI LEPRELE ASTEA de 32 de ANI BAIETI! Cu ajutorul vostru au ajuns acolo! ANRE sef un tractorist....
  2
  9
  Raportează
 • postat de ss
  Vineri, 14 Ianuarie 2022 10:10
  5.13.216.***
  Ca sa evite bulibaselile si manariile furnizorilor in locul normelor stufoase de aplicare ajungea un simplu algoritm de calcul intr-un format excel statuat prin lege si acestia nu faceau altceva decat sa introduca niste date iar rezultatul era general valabil; oricum preturile sunt sarite datorita conditiilor de piata, sa tinem cont ca suntem producatori de gaze si energie insa nici asta nu inseamna preturi mai bune atat timp cat sunt probleme si pt. marii producatori de gaze/energie neinregimentati in UE, vezi situatia din Kazahstan. Asa au gasit de cuviinta rusii sa-si bata joc in lupta lor pt refacerea imperiului rus.
  4
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 14 Ianuarie 2022 09:31
  86.124.202.***
  Vinovații principali sunt politicienii români.Care au pus în fruntea ARNE tot felul de politruci gen pici român sau fratele stănescu!Dar ne meritam soarta!Cînd un politician român a avut curajul să plafoneze prețurile la producători noi am votat pentru cei de dreapta!Pentru liberalizare!Pentru justiție!Acum avem ceea ce ne-am dorit!
  2
  7
  Raportează
 • postat de nu conteaza
  Vineri, 14 Ianuarie 2022 07:27
  5.13.236.***
  Va rugam sa reveniti cu un alt material in care sa ne ajutati sa intelegem care au fost criteriile de departajare in calculul pretului gazului. Va multumesc anticipat.
  0
  26
  Raportează
 • postat de Adrian
  Vineri, 14 Ianuarie 2022 01:12
  89.39.81.***
  Bv sa trăiască piața liberă dragii mei ieuropeni si liberali...știti de unde vine capitalist? De la capital deci hai la muncă...si căscati ochii in 2024
  3
  21
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro