ALERTĂ: Oi cu scrapie, la Frumușița

ALERTĂ: Oi cu scrapie, la Frumușița
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Recent, în comuna Frumușița, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați au descoperit un focar de scrapie la ovine, în exploatația unui fermier.

Conform legislaţiei în vigoare, a fost întocmit planul de măsuri pentru eradicarea bolii. Scrapia este o boală neurodegenerativă fatală, afectează sistemul nervos al ovinelor, fără a exista tratament, similar pestei porcine, dar fără transmisibilitate la om. Și mai clar, este o afecțiune asemănătoare bolii vacii nebune. Proprietarul fermei a ales varianta testării tuturor animalelor și vor fi trimise probe la Bucureşti de la toate oile. Acolo unde rezultatele de laborator vor fi pozitive, animalele vor fi sacrificate, iar statul va acorda despăgubiri. Chiar și așa, fără a avea încă toate aceste teste finalizate, apreciez că doar 10-20 la sută dintre ovinele din această exploatație sunt afectate”, a precizat medicul Ştefan Vasile, directorul DSVSA Galaţi, pentru cotidianul ”Viața liberă”.

În urmă cu doi ani, în contextul sporirii focarelor de scrapie pe teritoriul României, ministrul Agriculturii din acea vreme, Adrian Oros, scotea în evidență importanța genotipării animalelor, prin testare și eliminarea de la reproducție a specimenelor predispuse la această boală.

Citit 3618 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Aprilie 2022 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.