ANAF impozitează persoanele fizice care oferă servicii de înfrumusețare

ANAF impozitează persoanele fizice care oferă servicii de înfrumusețare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Veniturile obișnuite de persoanele fizice din prestarea activităților de înfrumusețare sau întreținere corporală, în mod individual sau sub formă de asociere, sunt impozabile și se încadrează în categoria de venituri din activități independente.

Fiscul atenționează coafezele, manichiuristele, make-up artiștii și alte categorii de profesioniști in înfrumusețare și întreținere corporală că persoanele fizice care doresc să obțină venituri din prestarea acestor activități își pot desfășura activitatea în trei forme de organizare:

1) individual și independent, ca persoane fizice autorizate

2) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale

3) ca membri ai unei întreprinderi familiale.

Orice activitate economică desfășurată permanent, ocazional sau temporar în România de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale trebuie să fie înregistrată și autorizată, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2008.

Persoanele fizice care intenționează să obțină venituri din prestarea acestor activități sunt obligate să solicite oficiului registrului comerțului de lângă tribunalul județului în care își vor stabili sediul professional, înregistrarea și autorizarea funcționării, înainte de a începe activitatea economică ca persoană fizică autorizată, respective ca întreprinzător al unei întreprinderi individuale. Ulterior înregistrării în registrul comerțului și autorizării funcționării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în cazul în care se începe activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de impunere.

În Declarația unică trebuie completat în mod corespunzător Capitolul II, date privind impozitul pe veniturile estimate sau norma de venit privind determinarea venitului net anual.

Citit 1326 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2022 02:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.