Şomerii gălățeni, neinteresați de locuri de muncă. Mai multe oferte decât participanți, la bursa AJOFM
Foto: Marian Calestru

Şomerii gălățeni, neinteresați de locuri de muncă. Mai multe oferte decât participanți, la bursa AJOFM
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Prima ediție a Bursei locurilor de muncă organizată de AJOFM Galați, vineri, 20 mai, după doi ani de pandemie, nu s-a încheiat cu rezultate spectaculoase. Interes a existat, au venit destui oameni care să vadă despre ce este vorba, să depună CV-uri și să vorbească față în față cu angajatorii, dar nu s-au înghesuit ca la alte burse din anii trecuți.

Pentru unii reprezentanți ai firmelor angajatoare, bursa de vineri a fost un eveniment frumos. Alții și-ar fi dorit să fie mai mulți participanți, dar și firmele prezente cu standuri au fost mai puține ca în alți ani. Au fost 55 de firme acum, față de aproape 80 acum trei ani, la ultima ediție. Unele firme au fost mai căutate ca altele. Erau destul de aglomerate standurile unor firme ca Yazaki Brăila, Damen Workforce și Damen Mangalia, Arabesque. Dar nici celelalte nu au dus lipsă de vizitatori.
Conform reprezentanților AJOFM, bursa organizată în Galați și Tecuci s-a finalizat cu numai două angajări pe loc, ambele pentru persoane fără studii superioare - un stivuitorist și un muncitor necalificat. Alți 204 gălățeni și tecuceni au fost selectați în vederea încadrării, procedură care poate fi de mai lungă durată. Au fost oferite în total 1.264 de locuri de muncă, mai multe decât numărul persoanelor care au venit la bursă.
Conform estimărilor organizatorilor, pragul bursei locurilor de muncă a fost trecut, în Galați și Tecuci, de aproximativ 1.100 de persoane, din care aproape 1.000 la evenimentul din holul Universității "Dunărea de Jos" și puțin peste 100 la cel din sediul ALOFM Tecuci.
Cel mai recent bilanț al AJOFM Galați arată că Galațiul are un număr total de 10.537 de șomeri. Considerând, forțat, că toți cei 1.100 de gălățeni care au venit la bursă erau dintre cei fără loc de muncă, asta ar însemna că doar unu din zece șomeri a fost interesat să participe. Pe ceilalți nouă din zece șomeri nu i-a interesat.
Înainte de Bursa locurilor de muncă, Galațiul ocupa locul trei pe țară, din punct de vedere al numărului de șomeri, fiind depășit doar de Dolj și municipiul București. După această bursă, probabil că tot pe locul trei național vom rămâne.


Citit 3467 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2022 21:15

11 comentarii

 • postat de sica
  Duminică, 22 Mai 2022 18:05
  5.13.131.***
  AJOFM este o institutie care trebuie reformata ! În prezent se ocupă doar cu contabilizarea numarului de someri. Asta e toata activitatea unei cohorte de angajati !
  0
  7
  Raportează
 • postat de Daniel
  Duminică, 22 Mai 2022 10:54
  5.14.136.***
  Nici o firma serioasa nu vine la un târg de genul asta . De aici și interesul scăzut al oamenilor.
  0
  15
  Raportează
 • postat de Foarte simplu
  Duminică, 22 Mai 2022 08:45
  77.111.247.***
  Atat timp cat ITM este ca si inexistent si nu misca un deget pentru protejarea salariatilor, in sensul prevazut de LEGISLATIA MUNCII, lasand angajatii la bunul plac al angajatorilor, supusi la NUMEROASE ABUZURI, este logic ca toti cei care au nevoie de un loc de munca sa emigreze si sa lucreze pentru 1500 de euro pe luna (in loc de 1500 de lei !!!) si, eventual, sa suporte abuzuri asemanatoare celor la care sunt supusi la locurile de munca din Romania, dar pentru salarii de peste 5 ori mai mari si conditii de munca si viata si perspective mai bune decat cele de aici.

  Inspectoratului Teritorial de Munca detine cea mai mare parte din vina pentru dezinteresul romanilor pentru locurile de munca din tara.
  Legislatia muncii din Romania este foarte buna dar nu exista absolut nimeni care sa vegheze la aplicarea ei.
  2
  26
  Raportează
 • postat de paloma
  Duminică, 22 Mai 2022 00:47
  5.13.141.***
  Alo, Alo...conducerea psd a orasului !!! Oras universitar !!! Locul 3 pe tara la someri !!!
  Ne pleaca toti tinerii educati din oras !!! Atrageti investitori si lasati bilutele, nu va platim taxe pentru asta !!!

  @ - "suntem niste puturosi" - Bai ciocoflendere, unde ai sa muncesti in orasul asta ??? Nu suntem toti chelneri, ajutori de bucatari, spalatori de vase si ingrijitori de spatii verzi !!!...Inca odata, ce vina are AJOFM ca orasul condus de psd merge spre faliment !!! Ce investitie s-a facut in oras si judet in ultimii sase ani ???!!!
  7
  30
  Raportează
 • postat de paloma
  Duminică, 22 Mai 2022 00:35
  5.13.141.***
  Alo, Alo...conducerea psd a orasului !!! Oras universitar !!! Locul 3 pe tara la someri !!!
  Ne pleaca toti tinerii educati din oras !!! Atrageti investitori si lasati bilutele, nu va platim taxe pentru asta !!!
  5
  22
  Raportează
 • postat de minimgarantat
  Sâmbătă, 21 Mai 2022 14:27
  95.77.107.***
  Pamflet
  Ma mira prezenta unor comentarii cu IP de firma, care spune ca galatenii sunt puturosi sau nu vor sa munceasca.
  Domnilor administratori evazionisti, ganditi din perspectiva angajatului nu a celui care da spaga (la contabilii autorizati, la ANAF, la garda financiara la politie si la pomperi sau dsp/etc) sa-i mearga afacerea cu contabilitate de 27 de ani la zero (+_1)!
  Oamenii nu mai vins la angajare pe 1500 ron pentru a fi amenintati ca daca nu-i place sunt 200 la poarta care asteapta.
  Nici macar sri lankezi nu se mai aduna la poarta. Sa nu mai spunem ca salaril strainilor creste busc la 3000-3500 ron plus comisioane de recrutare, echipament, cazare, asigurari, transport anual dus intors.
  Rumanul era bun ca stia mai multe meserii si facea de toate pentru minim de salariu, avand medic de familie. Sri lankezii trebuie angajati doi, unul aduna hartii si plastic, iar altul da cu matura. Nu exista ca acelasi sa le faca pe ambele, daca nu este platit dublu.
  Asa sunt tratati si romanii in vest. Un necalificat poate primi mai mult decat specialistul, desi doar face curatenie si nu are responsabilitati de functionalitate. Iar specialistul electrician nu bate un cui sau nu schimba un robinet, daca nu intra in atributia lui clar stabilita. Nu poate fi scos la maturat sau dat zapada de pe trotuar sau din incinta firmei. Cam despre asta vorbim.
  Administratorul si patronul roman prefera sa plece in concediu in Zanzibar sau alte bongo bongo, cu banii trasi din firma prin evaziune si contabilitate dubla, chiar daca nu le-a achitat salariile angajatilor (acelea minime, cum sunt ele, atunci cand oamenii din motiva pur obiective nu pot pleca la munca in vest)!
  Ba mai mult, in grupurile de prieteni si pe retelele sociale, promoveaza si indeamna rumanii sa cumpere din piete si mai ales produse romanesti, dar el ca salamangiu, petrece concediile exclusiv in strainatate, odraslele le trimite la studii in UK si Olanda, iar produsele din carne cu retete si denumiri costachesti/plescoiene si alti matache sau penes ("traditionale"), sunt fabricate exclusiv cu carne din ungaria, turcia, china etc (din respect pentru anumite tari care merita majuscule, anumite tari care ne dau produse de doi bani, pe care patrihotii nostri le prepara si le upgradeaza in traditionale, la cele mentionate le-am scris asa cum merita, deoarece corectorul softului nu permite altfel)!
  Iar patronohotii nostri sa angajeze din cei 200 de la poarta, care accepta 1500 ron.
  0
  32
  Raportează
 • postat de gynexx
  Sâmbătă, 21 Mai 2022 11:54
  95.76.32.***
  Mai exista si o alta explicatie pentru slaba participare: peste 90% dintre locurile de munca afisate si/sau firmele participante sunt deja promovate in mass media, deci cine vrea sa se angajeze neaparat a aplicat deja pentru acele joburi si nu mai are sens sa participe la targ. Ramane totusi in discutie slaba implicare a AJOFM-ului in gasirea de solutii si programe pentru someri.
  1
  18
  Raportează
 • postat de jumate
  Sâmbătă, 21 Mai 2022 08:41
  5.13.231.***
  Daca vin oamenii la târgurile astea nu vin să caute de munca, vin doar sa le de-a viza pentru a le merge in continuare ajutoarele.Vin de forma.Aia care își caută se munca sunt puțini.E mai bine sa stai cu tot felul de ajutoare și pomeni electorale.
  25
  24
  Raportează
 • postat de sid
  Vineri, 20 Mai 2022 22:25
  89.137.231.***
  Le sunt suficiente ajutoarele sociale si ce mai castiga in timpul liber ca zilieri pentru ca nu e diferenta mare intre un salariat care munceste si unul intretinut de stat fara sa munceasca. Nici la munca nu mai gasesti oameni cu ziua pt ca traiesc bine mersi din ajutoare si stau in bodega toata ziua.
  28
  33
  Raportează
 • postat de marr
  Vineri, 20 Mai 2022 22:06
  86.124.200.***
  Yazaki (Braila) era bun sa aibe si un punct de lucru la Galati . Cred ca se gaseau destule locuri-terenuri-foste fabrici unde sa functioneze . Bursa ar cam trebui sa aibe loc de doua ori pe an . Dupa prima vizita , are timp destul de gandire sa ia o hotarare .
  4
  23
  Raportează
 • postat de sintem niste puturosi
  Vineri, 20 Mai 2022 21:40
  89.39.81.***
  de mult timp in v.l apar articole din care rezulta clar ca galatenii nu vor sa munceasca. tot timpul AJOFM se zbate si se chinuie sa ofere locuri de munca. niciodata nu se gasesc doritori de munca in galati.....tot asa ideea e spre aprecierea ca galateanul e puturos si vrea bani multi. AJOFM nu are nici o vina? acolo din start se stie ca se bifeaza o actiune fara rezultat si care se repeta la nesfirsit. eu zic ca AJOFM-ul are cea mai mare vina. nu vor sa se implice cu adevarat, merg pe ideea ca asta e, salariu merge. cred ca ar trebui o schimbare in managementul institutiei, oameni ce ar vrea cu adevarat sa gaseasca locuri de munca pentru galateni, sa comunice cu angajatorii si sa gaseasca solutii, sa dialogheze cu cei ce vor o slujba, nu doar sa mai bifeze o actiune din start stiuta fara efect. asta e o parere personala. poate ma insel dar tot ce am citit in media si am auzit despre eficienta acestei institutii, rezultate, angajari, asta e de fapt finalitatea scopului, ma lasa cu un gust amar. concluzia e intotdeauna aceeasi, AJOFM se implica si isi face treaba dar galatenii sint puturosi si pretentiosi. oare?
  13
  47
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.