Gaură de 50.000 de euro la ANIF Galaţi

Gaură de 50.000 de euro la ANIF Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directorul economic şi contabilii sucursalei locale a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) trebuie să returneze zeci de mii de euro! Ei au încasat ilegal la salariu un spor de 25 la sută în ultimii ani. S-a întâmplat în toate sucursalele ANIF din ţară. Prejudiciul total se apropie de 400.000 de euro. Instituţia le impută banii tuturor celor care i-au încasat, însă ei contestă măsura.

Despre aceste ilegalităţi se vorbeşte într-un raport întocmit în aprilie de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii şi citat de ancheteonline.ro. Potrivit documentului, directorii şi funcţionarii direcţiilor economice ale ANIF din toată ţara au încasat un spor pentru complexitatea muncii de 25 la sută la salariul de bază, deşi bonificaţia li se cuvine doar lucrătorilor din compartimentele de Control Financiar Preventiv (CFP) ale instituţiei. Povestea a ţinut trei ani, între 2007 şi 2010.

La Galaţi, 14 oameni au luat sporuri ilegal

În Sucursala Moldova de Sud, cu sediul la Galaţi, 14 persoane au luat sporul de 25 la sută fără să aibă acest drept. „Este vorba de directorul economic, Laurenţiu Curdman, şeful Serviciului Financiar, Veronica Ghiţău, şi toată trupa de la contabilitate”, a declarat directorul regional, Aurel Zamfir. Din „trupa de la contabilitate” fac parte opt economişti şi patru contabili.

Împreună, ei au încasat 217.980 de lei (circa 50.000 de euro) cu titlu de spor pentru complexitatea muncii. Directorul economic Laurenţiu Curduman a primit 27.010 lei din suma totală, iar ceilalţi 13 colegi au luat între 10.000 şi 21.000 de lei.

ANIF le cere banii înapoi

Potrivit directorului regional, instituţia le cere tuturor celor care au încasat în mod necuvenit acest spor să returneze banii, însă ei se opun. „Toţi au depus contestaţie la ANIF, la Bucureşti, susţinând că acordarea sporului le-a fost aprobată tot de la acolo. Probabil că vor ajunge şi în instanţă”, a explicat Aurel Zamfir.

Conform aceleiaşi surse, sporul de 25 la sută pentru complexitatea muncii li se acordă salariaţilor care au răspunderi mari, precum legalitatea întocmirii actelor. De el pot beneficia doar angajaţii compartimentelor de Control Financiar Preventiv ale instituţiei. La Galaţi, un singur om lucrează la acest compartiment.

„O interpretare personală a directorului economic”

Au încasat ilegal sporul de 25 la sută pentru complexitatea muncii directorii economici, şefii serviciilor financiare, economiştii şi contabilii din toate sucursalele ANIF şi din Capitală.

Gaura apărută astfel în bugetul instituţiei se cifrează la 1,675 de milioane de lei (aproape 400.000 de euro)! Responsabil ar fi directorul economic de la Bucureşti, Andrei Barabulea. Corpul de Control al Ministerului Agriculturii apreciază că referatul pe care Barabulea l-a întocmit pentru acordarea acestui spor salarial reprezintă „o interpretare personală” a acestuia. De altfel, directorul economic de la Bucureşti a beneficiat cel mai mult de pe urma propriei interpretări.

El a ridicat, în afara legii, 37.463 de lei cu titlu de spor pentru complexitatea muncii în perioada 2007-2010. Trebuie să mai spunem că Andrei Barabulea a fost implicat şi în scandalul digurilor de la Dunăre, rupte de viituri în 2006 şi reconstruite în anii următori cu costuri umflate de 18 ori!

Citit 2804 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.