UPDATE Firmele din Galați care au cele mai mari datorii la Fisc. Statul uită de propriile datorii
Foto: Marian Calestru

UPDATE Firmele din Galați care au cele mai mari datorii la Fisc. Statul uită de propriile datorii
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

UPDATE. Articolul publicat miercuri de "Viața liberă" cu titlul "Firmele din Galați care au cele mai mari datorii la Fisc" se bazează pe cifrele oficiale furnizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați, care erau valabile la data de 30 iunie 2022. Se pare însă că Fiscul a "uitat" să facă publice și eventualele datorii pe care le are față de unele dintre firmele ce apar în topul datornicilor.

Un astfel de exemplu îl constituie cazul firmei Euro Construcții SRL, care figurează la AJFP Galați cu o datorie de 362.314 lei și care ar avea de recuperat de la Fisc, din TVA, o sumă mai mare decât cea datorată, conform reprezentanților companiei. Între timp s-a aprobat și compensarea, astfel că situația cu "datoriile" Euro Construcții devine ca în bancurile cu Radio Erevan: nu are de dat, are de primit.

Este posibil ca și alte firme menționate în articol să aibă de recuperat bani de la Fisc. Acest lucru nu înseamnă că cifrele publicate sunt greșite, ci doar că situația este mai nuanțată decât pare la prima vedere.


Cei mai mari 20 de datornici gălățeni ai AJFP Galați totalizează arierate de peste 12,6 milioane lei. Pe listă figurează numai firmele mici și mijlocii administrate de Fiscul gălăţean, nu și marii contribuabili, care sunt administrați direct de la București și asupra cărora vom reveni într-un articol viitor.

"Viața liberă" a solicitat Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați lista celor mai mari datornici la bugetul de stat, pe plan local. Conform răspunsului primit, cele 20 de firme din județ cu cele mai mari datorii totalizau o sumă de 12.632.032 de lei, arierate recuperabile înregistrate la data de 30 iunie 2022. Pe lista primită de la AJFP figurează societăți comerciale din mai multe domenii de activitate, inclusiv din comerț, lucrări de instalații electrice, transport rutier de mărfuri și de călători, construcții. Surprinzător, având în vedere trendul actual, pe lista firmelor cu cele mai mari datorii apare un operator de jocuri de noroc și de pariuri, dar și o companie specializată în... consultanță pentru afaceri și management.

Patru firme cu datorii de peste un milion de lei

Primele patru firme din topul întocmit pe baza datelor primite de la AJFP Galați au datorii de peste un milion de lei, iar cea de-a cincea este cu puțin sub acest prag.

Astfel, cele mai mari datorii la Fisc le are Impianti Elettrici Cazacu SRL, specializată în lucrări de instalații electrice (1,574 milioane de lei), urmată de Euro Active Solutions SRL (consultanță în tehnologia informației, 1,561 milioane de lei), Prodas SA (comerț cu amănuntul produse alimentare, 1,242 milioane de lei), Wilfisch SRL (construcții metalice, 1,103 milioane de lei) și Security P.E.C. SRL (activități de protecție și gardă, cu 967.484 de lei datorii).

Alte două SRL-uri au datorii de peste jumătate de milion de lei - Technologie Inovation Service Life (repararea și întreținerea navelor și bărcilor, 555.384 de lei) și Job Construct Zip (vopsitorie, zugrăveli și montări de geamuri, 538.708 lei). Următoarele cinci societăți comerciale datorează sume mai mari de 400.000 de lei. Acestea sunt Șantierul Nr. 3 Vasitec SRL (construcții clădiri, 486.161 de lei), Naval Tehnology Lup SRL (construcția de nave și structuri plutitoare, 483.476 de lei), Europaco Trans SRL (transport rutier de mărfuri, 459.302 lei), Mageto Steel SRL (construcții metalice, 454.746 de lei) și Servland SRL (construcții, 436.191 de lei).

În ultima parte a topului apar firme cu datorii cuprinse între 290.000 și 400.000 de lei: MLC Lorelei Consulting SRL (consultanță pentru afaceri și management, 398.485 de lei), RBX Electric Flash Led SRL (lucrări de instalații electrice, 392.119 lei), Euro Construcţii SRL (construcții, 362.314 lei), El Marp Company SRL (lucrări de instalații electrice, 357.309 lei), Marcel Prod SRL (fabricarea de mobilă, 339.921 de lei), MGM China Construction Company SRL (transporturi terestre de călători, 315.467 de lei), Alpha Games SRL (jocuri de noroc și pariuri, 308.937 de lei) și Ro-Car SRL (transporturi terestre de călători, 293.824 de lei).

"Obligațiile fiscale restante care fac obiectul publicării sunt cele notificate, existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate până la data publicării. Nu fac obiectul publicării obligațiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane: a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere", se precizează în răspunsul primit de la AJFP Galați.

Citit 14929 ori Ultima modificare Joi, 21 Iulie 2022 11:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.