Ce părere au micii producători despre recolta de anul acesta
Foto: Andrei Stroe

Ce părere au micii producători despre recolta de anul acesta
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Canicula și seceta din anul acesta s-au resimțit atât la nivelul solului, când temperaturile depășeau 40 de grade, cât și în ceea ce privește culturile agricole.

Anul acesta a fost printre cei mai problematici în ceea ce priveşte producția, întrucât a plouat foarte rar, iar atunci când asta s-a întâmplat, mai mult de 10-20 de minute nu a durat, afectând plantele şi mai mult. Micii producători au fost nevoiți să-și ude culturile cu apa de la robinet, aducând prejudicii totodată și rețelei de apă, care era supraîncărcată.

Am reușit să ajungem în comuna Vânători din județul Galați pentru a sta de vorbă cu o parte dintre localnicii de acolo. 

Iată ce au de spus:

”Este o problemă foarte mare anul acesta, strugurii sunt mici și uscați, pentru că nu au avut suficientă apă să crească, cartofii sunt și ei mici și uscați, de ceapă nu mai zic că am pus 1,5 kg de arpagic și am scos aproape 2 kg de ceapă. Nimic nu a mers bine anul ăsta, roșiile sunt și ele micuțe și foarte uscate. Acum nu putem sta să udăm toată ziua cu apa de la canal cultura, că ar însemna costuri uriașe”, a declarat Lucia Totolici, mic producător.

”La anul nu mai pun nimic, mai bine las pârloagă decât să mai investesc atât și să nu produc nimic, deja am ajuns la culmea disperării, floarea-soarelui este cât pumnul de mică și e vai de capul ei, de roșii nici nu mai zic, până și cele din solar sunt mici și pipernicite. Grâul l-am cules, că, dacă îl mai lăsam mult, nici din ăla nu mai scoteam nimic, totul este la pământ anul ăsta. De consumul la apă nimic nu mai zic, că deja plătesc mai mult decât am investit anul ăsta”, a declarat Romică Lungu, mic producător.

Pe lângă recoltele de floarea-soarelui, roșii și struguri, sunt probleme și în cazul recoltelor de porumb și pepeni:

Viorel, 35 de ani, producător: ”Cu pepenii e jale anul acesta, nu mai avem nicio speranță, aruncăm tone de pepeni pentru că se strică sau vin iepurii sau ciorile și îi mănâncă. Anul acesta a avut printre cele mai proaste rezultate în ceea ce privește recoltele. Nu ne permitem nici să udăm cu apă de la robinet, că ne ajunge mai mult ca recolta, solul este deja pietrificat, că de uscat nici nu mai zic”.

Marian, 42 de ani, producător: ”Porumbii de anul ăsta au fost cei mai proști din ultimii ani, îți rupi dinții dacă încerci să muști din ei și sunt foarte mici, unii dintre ei s-au și ofilit. De anul viitor nu mai pun nimic, dacă tot se anunță secetă. Și când apuca să ploua, mai mult de jumătate de oră nu dura și le făcea și mai rău, pentru că toată căldura din sol se ridica și opărea frunzele efectiv. Am ajuns să spun că mai bine ploua cu piatră decât o secetă ca asta”.

Citit 1729 ori Ultima modificare Vineri, 23 Septembrie 2022 07:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.