Atenţie, vine rovinieta electronică

Atenţie, vine rovinieta electronică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urmă cu aproximativ un an, reprezentanţii Ministerului Transporturilor anunţau că toate rovinietele vândute vor fi înregistrate într-o baza online şi plata se va putea face la benzinării, pe Internet sau prin SMS.

Se pare că acest demers nu a fost tratat cu acelaşi dezinteres manifestat în repetate rânduri faţă de calitatatea şoselelor şi astfel rovinieta electronică va fi introdusă în România de la 1 octombrie.

Noutatea constă în faptul că poliţiştii vor detecta maşinile care nu au rovinietă valabilă doar prin tastarea numărului de înmatriculare în sistem, deci dispare cuponul lipit în geam.

Şoferul va trebui să păstreze cel mult chitanţa, dovada că a facut plata. De asemenea, implementarea noului sistem electronic de emitere şi control aduce şi rovinieta cu termen de valabilitate de 90 de zile.

Odată cu acest nou sistem vine şi o nouă aberaţie! Astfel, şoferii care nu au asupra lor documentele care atestă plata taxei de drum trebuie să achite Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR) despăgubiri între 28 şi 1.210 euro, în funcţie de tipul vehiculului, plus amenzi cuprinse intre 250 si 45.000 lei.

Iar asta nu e totul: şoferului i se va reţine şi certificatul de înmatriculare până la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei. Calific această reglementare drept o aberaţie neruşinată, deoarece CNADNR nu a plătit şi nu va plăti niciodată despăgubiri unui şofer care şi-a distrus maşina pe off-roadurile pe care ei le numesc şosele, dar are tupeul să ceară şi despăgubiri, pe lângă tradiţionala amendă.

Nici nu ar mai trebui să amintesc că este ilegal să sancţionezi de doua ori aceeaşi contravenţie, pentru că oricum nu se ţine cont de legile care favorizează cetăţeanul.

Situaţia drumurilor noastre este atât de gravă încât eu personal am observat că nici măcar poliţiştii nu îşi mai permit să ceară rovinieta la control, deoarece chiar şi cel mai exigent poliţist stă mult mai bine la capitolul bun-simţ decât orice politician.

Eu unul am să prezint la fiecare control « electronic » facturile plătite service-ului la care îmi îndrept jantele sau îmi schimb pivoţii etc.

Aceasta este practic cea de-a treia sancţiune pentru inconştienţa de a circula cu maşina în România, iar de plata rovinietei electronice poate mai scapi, dar de asta ba.

Citit 943 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.