Unii asiguratori nu mai au chef să plătească daunele!

Unii asiguratori nu mai au chef să plătească daunele!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cazul unui accident, poliţa RCA are scopul de a acoperi daunele cauzate din vina altuia. Adică este un contract al cărui beneficiar este o terţă persoană, cea care a fost prejudiciata de către cel care a încheiat poliţa cu o anume firmă de asigurări.

Se pare însă că firmele de asigurări nu prea mai au bani şi încearcă să acopere foarte puţin sau deloc din dauna iniţială. Astfel în primă instanţă încearcă să înlocuiască cât mai puţine piese din automobilul avariat apoi încearcă să sugereze folosirea pieselor la mâna a doua iar în unele cazuri stabilesc un buget atât de mic încât este imposibil să te încadrezi în el.

Cu un exemplu concret vine George N. în vârstă de 27 de ani căruia firma Carpatica i-a oferit o despăgubire de 300 de lei pentru o reparaţie ce costa 1500 de lei in orice sevice.  

Totuşi, în trafic nu vei şti niciodată ce asigurare are cel care te-a lovit, dar haideţi să respectăm principiul “ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face”. Pe internet există topuri ale firmelor de asigurări care sunt cele mai prost-platnice.

Printre acestea, conform unui site de specialitate (www.asigurarirca.net), se numără: Euroins, Astra, Carpatica, Uniqa şi Omniasig. Acest top nu este neapărat valabil în toate oraşele ţării. În Galaţi eu personal am fost mulţumit de serviciile oferite de Euroins.

La noi în ţară, 99% din cei care au asigurare RCA la maşină apelează la cea mai ieftină variantă, ştiind că de ea „se vor bucura” numai cei care vor fi tamponaţi de asigurat.

Această idee a fost folosită cu nesimţire şi în spoturile publicitatre ale acestor firme şi din păcate, ceea ce nu ştie multă lume, este faptul că dacă în instanţă se hotărăşte ca firma de asigurări să nu plătească dauna sau o parte din ea, şoferul care a făcut accidentul poate fi dat în judecată şi poate plăti el dauna integral.

Aşadar, e bine de ştiut unde faci RCA-ul, mai ales că diferenţa de preţ între cea mai ieftină asigurare şi o asigurare bună este de obicei de câteva zeci de lei.

Şi pentru ca toată situaţia să fie în dulcele stil românesc asiguratorii cer scumpirea poliţelor RCA din 2011. O dorinţă aberantă deoarece 2011 este primul an în care se vor observa rezultatele hotărâri de anul trecut de a introduce sistemul „bonus malus” în tarifarea asigurărilor de răspundere civilă.

Mai exact, cei care au produs accidente în anul/anii precedenţi vor plăti mai mult pentru asigurare cu 50 la sută dacă au avut un singur acident în 2010, dar majorarea poate ajunge până la 200 la sută dacă au avut două accidente. 

În schimb cei care nu au cauzat accidente în 2010 vor plăti mai puţin cu 10 la sută  şi bonusul poate atinge maxim 50 la sută dacă nu vor cauza nici un acident timp de şapte ani.

Dacă chiar şi în această situaţie asiguratorii nu vor avea bani pentru a-şi onora contractele încheiate, înseamnă că nu vor avea bani nici dacă se scumpesc asigurările pentru că banii aceia ori se delapidează ori se gestionează prost ori se pierd în viciosul cerc al neplăţii: asiguratul i-şi face cea mai ieftină asigurare RCA- asiguratorul plăteşte târziu service-ul ce se ocupă de reparaţie- service-ul umflă tare de tot nota de plată- asiguratul plăteşte din ce în ce mai mult pentru o asigurare care nu mai repară maşina celui tamponat.  

Citit 2201 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.