A început demolarea ruinelor Mehid. Scăpăm de gunoaiele de pe Coșbuc 256
Foto: Andrei Stroe și Cristinel Luca

A început demolarea ruinelor Mehid. Scăpăm de gunoaiele de pe Coșbuc 256
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Ruinele fostei întreprinderi Mehid, de pe bulevardul Coșbuc, au început să fie puse la pământ de către noul proprietar al terenului, firma bucureșteană Popa Nan Project SRL. Spațiul a fost împrejmuit cu un gard de protecție, iar la interior buldozerele și excavatoarele lucrează deja din plin.

În urmă cu peste 11 ani, fosta întreprindere de echipamente hidraulice Mehid și-a încetat activitatea, iar amplasamentul său de pe bd. Coșbuc, situat în apropierea complexului comercial Shopping City, a rămas nefolosit și dat uitării. Timpul a trecut, cărămizile, fierul vechi și alte materiale de construcții care puteau fi refolosite au dispărut, iar gunoaiele de tot felul s-au adunat, multe dintre ele aruncate și de cei prea comozi ca să caute un tomberon. Mehid a intrat în insolvență, apoi în faliment, iar grămezile de deșeuri s-au transformat în niște munți mai mici, zona devenind un focar de infecție pentru locatarii din zonă. Amplasamentul a fost controlat de cei de la Mediu, de Poliția Locală, s-au dat amenzi totalizând sute de mii de lei, dar nimic nu părea să se schimbe în bine. Cât despre ruine, dorința gălățenilor de a scăpa de ele părea fără soluție. "Ruinele Mehid, imposibil de clintit de 11 ani", scria "Viața liberă", în luna mai a acestui an.

Pe 8 iunie 2022, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant a organizat o licitație pentru vânzarea terenului Mehid din bd. Coșbuc, licitație care a fost câștigată de firma Popa Nan Project SRL București, ai cărei principali acționari sunt doi cetățeni olandezi și românul Radu Gheorghe, fost consilier local al municipiului Galați. "O să ne mișcăm foarte repede, dar lucrurile nu depind numai de noi. După ce vom obține de la Primărie certificatul de urbanism și autorizația de demolare, vom demola tot ce este acolo, vom face curățenie și vom împrejmui zona. Avem intenții foarte serioase", declara, în august, Radu Gheorghe, pentru "Viața liberă".

Ne-am gândit că nu credem până nu vedem, pentru că de promisiuni ne-am cam săturat în ultimii 20-30 de ani, dar iată că, într-adevăr, lucrurile au început să se miște în direcția cea bună: demolarea ruinelor și ecologizarea zonei. Gălățenii care au trecut, zilele acestea, prin zonă au putut remarca gardul care împrejmuiește fosta fabrică și au putut vedea utilajele la lucru.

"Primăria municipiului Galați a eliberat pe 17 august 2022, în regim de urgență, certificatul de urbanism și autorizația de desființare a construcțiilor aflate în stare avansată de degradare, de pe bulevardul George Coșbuc nr. 256. Potrivit autorizației de desființare, durata de execuție este de șase luni de la data începerii efective a lucrărilor anunțată în prealabil, respectiv 22 august 2022, situație în care valabilitatea autorizației se extinde pe întreaga durată de execuție a lucrărilor autorizate", ne-a informat Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

Așadar, scăpăm de gunoaiele de pe Coșbuc. Ce "punem" în locul lor e o decizie a unei firme private și care aparține noilor proprietari ai terenului.

Citit 20897 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 02:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.