Zece zile libere anual, pentru urgențe familiale

Zece zile libere anual, pentru urgențe familiale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cele zece zile pe an pentru urgențele familiale pe care le pot cere salariații, conform modificărilor aduse recent Codului muncii, pot fi solicitate și acordate deja, în condițiile în care prevederile care le reglementează au intrat în vigoare din 22 octombrie, informează avocatnet.ro.

„Noutatea a fost introdusă de Legea 283 la articolul 152^2 în Codul muncii și oferă posibilitatea salariatului de a absenta de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului. Aceste zile ce pot fi luate în limita a zece zile pe an trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa efectivă și trebuie recuperate”, potrivit sursei citate.

Zilele de absență pentru urgențele familiale nu sunt nici zile de odihnă și nici zile de concediu fără plată. Deși salariatul va absenta, potrivit noilor prevederi ale Codului, perioada petrecută astfel va fi considerată perioadă prestată, deoarece se va recupera, afirmă Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.

Citit 2206 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2022 07:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.