Firmele gălățene, nu foarte preocupate de stresul profesional al angajaților
Foto: Sursa foto: ITM Galați

Firmele gălățene, nu foarte preocupate de stresul profesional al angajaților
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați a derulat, în ultimele cinci luni, în cadrul unei campanii naționale a Inspecției Muncii, o serie de acțiuni privind prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional. „Riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă se numără printre cele mai mari provocări în materie de securitate și sănătate în muncă, cu un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor, organizațiilor și economiilor naționale. Acestea sunt generate de conceperea, organizarea și gestionarea precară a activității, la nivelul angajatorilor, precum și de un context social necorespunzător la locul de muncă și pot avea efecte negative pe plan psihologic, fizic sau social”, conform reprezentanților ITM Galați.

Acțiunea inspectorilor de muncă gălățeni a vizat 16 angajatori, câte doi din cele opt domenii de activitate considerate ca având risc psihosocial crescut: industria alimentară, industria textilă, producția de piese și accesorii pentru autovehicule, comerț, administrație publică, învățământ, sănătate și activități de protecție și gardă.

Pe 4 mai 2022, cei 16 angajatori au fost informați cu privire la etapele de derulare a acțiunii și la modul de identificare a pericolelor psihosociale. În perioada 9 mai – 15 iulie, au fost efectuate controale la 15 angajatori din cei 16 selectați, având la bază un check-list completat anonim de către lucrători. La șase angajatori s-au constatat opt neconformități, pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate și au fost aplicate sancțiuni contravenționale. Pe lângă absența, în unele cazuri, a controlului medical periodic asigurat de angajator, s-au mai constatat lipsa evaluării riscurilor profesionale de către medicul de medicina muncii sau lipsa riscurilor psihosociale de pe lista riscurilor profesionale evaluate.

Până în septembrie, toți cei șase angajatori la care s-au constatat neconformități au realizat măsurile dispuse, a precizat ITM.

Citit 1589 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2022 14:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.