Scumpiri de peste 10 procente în zona euro. Țări cu aceeași monedă, dar cu comportamente de consum diferite

Scumpiri de peste 10 procente în zona euro. Țări cu aceeași monedă, dar cu comportamente de consum diferite
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inflația estimată din zona euro pentru luna octombrie este de 10,7%, în creștere de la 9,9% în septembrie, potrivit Eurostat. Diferențele între state sunt foarte mari: în Lituania este de 22% (la fel și în Letonia), în vreme ce în Franța este de 7,1% iar în Spania de 7,3%. În România, cele mai recente date arătau că inflația se apropie de 16%. Cauzele scumpirilor sunt date în principal de scumpirile din energie și alimente, mai arată Eurostat.

Inflația diferă însă în țări cu aceeași monedă, iar explicații sunt mai multe. În primul rând, modelele de consum sunt diferite, în funcție de cultură, obiceiuri, condiții meteo etc. Într-un fel consumă spaniolii, în alt fel francezii și în alt fel italienii sau românii. Există diferențe în ponderile diferitelor bunuri și servicii care formează coșul de consum, dar și între componentele coșurilor de consum.

Modelele de consum diferite reprezintă însă doar unul dintre motivele pentru care avem rate diferite ale inflației. Diferențele în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor sau productivitatea muncii pot crea, de asemenea, un efect de convergență cunoscut sub numele de efectul Balassa-Samuelson, explicând faptul că țările cu venit pe cap de locuitor mai scăzut prezintă de obicei rate mai mari ale inflației în comparație cu țările „mai bogate”.

Diferențele în privința ratei inflației din zona euro sunt, de asemenea, parțial legate de diferite rigidități în stabilirea salariilor și a prețurilor, arată o lucrare publicată pe cairn.info, citat de hotnews.ro. Un alt studiu al BCE (Banca Centrală Europeană) sugerează că o parte substanțială a divergenței inflației poate apărea din diferențele în mecanismul de stabilire a salariilor (inclusiv indexarea automată a salariilor cu inflația în anumite țări) sau în mecanismul de stabilire al salariilor. Diferențele de inflație mai pot fi rezultatul unor grade diferite de expunere la mișcările cursului de schimb sau la șocuri externe. În primul rând, gradul de deschidere către comerțul extra-UEM sunt foarte diferite în țările membre ale zonei euro: Irlanda și Țările de Jos sunt economii mici, care au un solid comerț cu state din afara Uniunii Monetare, în vreme ce Franța, Italia sau Portugalia au unul mai modest. Nu în ultimul rând, este semnificativă și dependența de energie, adică ponderea importurilor energetice în PIB-ul național.

Citit 839 ori Ultima modificare Marți, 01 Noiembrie 2022 14:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.