Noi scutiri de TVA în domeniul medical

Noi scutiri de TVA în domeniul medical
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați informează că, prin Legea nr. 88/2023, au fost introduse noi scutiri pe taxa pe valoarea adăugată în domeniul medical.

Astfel, vor fi scutite de TVA, cu drept de deducere, serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești din rețeaua publică de stat sau aparținând unor entități nonprofit. De același regim fiscal vor beneficia și livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii și echipamente de protecție, materiale și consumabile de uz sanitar, destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esențiale pentru compensarea și depășirea handicapurilor, precum și adaptarea, repararea, închirierea și leasingul unor astfel de bunuri, efectuate către unități spitalicești din rețeaua publică de stat, precum și cele efectuate către entități nonprofit, dacă acestea sunt destinate unităților spitalicești deținute și exploatate de entitatea nonprofit sau celor din rețeaua publică de stat, după caz.

Scutirea de TVA pentru livrările de bunuri și prestările de servicii de mai sus se aplică direct, prin facturare fără TVA (dacă beneficiarul este o unitate spitalicească de stat) sau prin restituirea TVA (dacă beneficiarul este entitate nonprofit).

De asemenea, vor fi scutite de TVA cu drept de deducere livrările de proteze și accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare scutite de taxă, și livrările de produse ortopedice.

Aceste modificări intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării Legii 88/2023 în Monitorul Oficial nr. 310 din data de 12 aprilie 2023.

Citit 809 ori Ultima modificare Duminică, 30 Aprilie 2023 15:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.