Povestea unei prinţese de Covurlui

Povestea unei prinţese de Covurlui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum vi se pare că ar trebui să fie o prinţesă? De viţă veche? Dulce? Aromată? Îndelung dezmierdată? Blondă-aurie? Să te facă să visezi?

Toate aceste calităţi le găsiţi la Prinţesa Covurluiului, cea care în 2008, la un concurs internaţional, a fost desemnată câştigătoare şi a primit medalia de aur. Are obârşie nobilă - un Riesling Italian, îndelung dezmierdat la soare, până când bobiţa a păstrat numai mierea.

V-aţi imaginat că Prinţesa Covurluiului e o fată? Nu, e doar o esenţă de viţă veche, un copil al cercetătorilor de la SCDVV Bujoru, născut dintr-o poveste. E vorba de un vin auriu, aromat, licoros şi foarte, foarte dulce, deşi nu s-a pus niciun gram de zahăr în el.

„Am mers într-un an la Timişoara la un târg internaţional. Acolo am întâlnit la un stand unguresc un tânăr care ştia româneşte şi care ne-a explicat cum se face renumitul lor vin Tokay. Şefului secţiei de cercetare de la noi, dr. biolog Aurel Ciubucă, i-a venit atunci o idee. Să producem şi noi un astfel de vin după reţeta respectivă”.

„În 2006 am produs vinul şi l-am îmbuteliat manual. Încântaţi de ceea ce a ieşit, am dorit să-l testăm la un concurs internaţional, undeva în Franţa (pentru că la noi sunt măsluite competiţiile), şi, în 2008, am trimis probe la un târg unde am fost invitaţi”.

„Nu ne-a venit să credem când ne-am uitat pe internet şi am văzut că Prinţesa Covurluiului a primit medalia de aur. Lui Aurel Ciubucă i-au dat lacrimile de bucurie. E normal, doar era «copilul» lui…”, îşi aminteşte Cristina Simion, directoarea Staţiuni de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Tg.Bujor.

De la naşterea Prinţesei de Covurlui au trecut 4 ani, timp în care a devenit din ce în ce mai dulce… „Am avut anul trecut două sticle la expoziţia de Ziua Recoltei. Le-a cumpărat cineva cu 30 de lei bucata, fără să clipească. E un vin minunat”, îşi laudă directoarea marfa.

Medalia de aur din 2008 nu este singurul premiu obţinut de SCDVV Bujoru la concursuri internaţionale. Aurel Ciubucă are un perete de diplome adunate ani la rând.

Citit 1383 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.