Le-a pierit gălăţenilor cheful de muncă?

Le-a pierit gălăţenilor cheful de muncă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 229 de joburi, la Bursa locurilor de Muncă pentru Absolvenţi,  organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) * Doar 103 candidaţi selectaţi în vederea unei eventuale încadrări * Cea mai bogată ofertă de posturi vacante a avut-o ArcelorMittal * S-au căutat  ingineri, programatori dar şi baby-sitteri şi psihologi * Au existat oportunităţi şi pentru muncitori calificaţi şi necalificaţi * Tecucenii au fost mai dornici să se angajeze decât gălăţenii *

Numărul locuri de muncă oferite de angajatori în cadrul bursei de profil organizate ieri de AJOFM a fost peste aşteptări, într-o asemenea perioadă de criză!  Din nefericire, absolvenţi gălăţeni de liceu şi facultate care să păşească apăsat în aula Universităţii, dornici să se afirme şi să-i impresioneze pe angajatori, n-am prea întâlnit!

Câteva zeci, poate,  puţini pentru o întreagă generaţie. Per total, la Universitate, 29 de agenţi economici au oferit 229 de locuri de muncă. Au venit să-şi caute job abia  530 de gălăţeni, de toate vârstele, dintre care 450 sunt absolvenţi de şcoală de arte şi meserii, liceu sau facultate.

La finele zilei, angajatorii şi-au ales doar 103 persoane pe care urmează să le contacteze, în vederea unei eventuale încadrări. Nici un angajator nu a bătut palma pe loc cu vreun solicitant, în vederea încadrării. Carevasăzică, pentru 126 de posturi n-a fost selectată nicio persoană.    

De la programator, la psiholog şi baby-sitter

Cu cea mai bogată ofertă de locuri de muncă a venit la târg Combinatul ArcelorMittal: 54 de posturi, dintre care 28 pentru absolvenţi de studii superioare. Faptul că numărul locurilor de muncă a fost unul crescut şi că oferta era diversă s-a remarcat repede.

La o oră şi jumătate de la deschiderea bursei, 70 dintre cei circa 200 de vizitatori veniţi până atunci la standuri aplicaseră şi pentru un job la ArcelorMittal. Aşa că reprezentanţii Combinatului nu s-au putut plânge că n-au avut candidaţi.

Galmopan a adus la târg o ofertă compusă din 17 posturi, iar Adina SRL a scos pe piaţă 15 joburi în domeniul confecţiilor textile pentru absolvenţi de studii medii. Printre alte nume de firme cunoscute care au participat la acţiune mai amintim Arabesque, BCR, Menarom PEC, Alianzz Ţiriac etc.

S-au căutat de la agenţi de asigurări şi de vânzări, asistenţi de management şi economişti până la ingineri, programatori, brutari, patiseri,  ţesători, lăcătuşi, sudori, zidari, zugravi, strungari ş.a.m.d.  

Joburi ceva mai puţin întâlnite la bursele din Galaţi au fost: psiholog, baby-sitter şi persoană specializată în îngrijirea vârstnicilor şi bolnavilor (la Sanafin SRL). Hotărât lucru: psihologului îi trebuie studii.

Teoretic, atât pentru a îngriji copii, cât şi pentru a avea grijă de bătrâni şi bolnavi este nevoie de ceva cursuri şi atestate. În realitate, se mai poate face rabat de la regulă, dacă aplicantul este o persoană care ştie ce face.

„Am avut absolvente de la „Carol Davila”, dar nu numai. Oricum, sunt servicii pentru care trebuie să ai o pregătire minimă, având în vedere că te ocupi de oameni. Ba, la baby-sitter se cere şi o limbă străină, pentru că părinţii cu care încheiem contract cer adesea aşa ceva din partea persoanei în grija căreia îşi lasă copilul”, ne spune administratorul de la Sanafin, Aurina Sandu. 

Adrian Istrati, de la Selir, ne spune că de dimineaţă veniseră două persoane interesate de posturile de programator. La operator call-center, un singur aplicant. Postul este însă unul ceva mai puţin accesibil, dat fiind faptul că una dintre cerinţe este cunoaşterea limbii italiene, la nivel avansat.

Ce spun gălăţenii care şi-au căutat job?

„Vrem, dacă se poate, ceva în domeniul industriei alimentare, pentru că asta este specializarea noastră. Ca salariu: de la 700-800 de lei în sus ar fi bine”, ne spun Nina şi Valentin, ambii de 19 ani, abia ieşiţi de pe băncile liceului.  

Angela şi Georgiana au terminat Ingineria mediului în acest an. „Căutăm ceva pe domeniu, dar până acum am găsit doar un singur post vacant. La capitolul salariu nu avem pretenţii, pentru că nici experienţă nu avem”, ne spune Angela. „Şi nu vrem să lucrăm în weekend”, adaugă, râzând, Angela.

Petru (26 de ani) şi Iulian (39 de ani) lucrează în IT, la Primărie. „Suntem bugetari şi am venit să studiem piaţa. Poate că o să ne reorientăm. Că odată cu reducerile astea ni s-a dus 50 la sută din venit”, spun cei doi.

Petru şi-ar dori un salariu care să nu scadă sub 1.200 lei lunar, bani în mână. Iulian e de părere că şi un al doilea job, la privat, pe lângă cel de la stat, ar fi o soluţie. Iată deci că mai există şi gălăţeni dispuşi să muncească de dimineaţă până seara, dacă sunt bine plătiţi pentru asta. 

Concluzii destul de triste

V-aţi fi aşteptat ca absolvenţii gălăţeni să se adune de dimineaţă la coadă, în faţa Universităţii, şi să ajungă la un pas de a brusca uşile de la intrarea în aulă de nerăbdare, chiar înainte de deschidere oficială a bursei,  la ora 9.00?

Ei bine, având în vedere că locuri de muncă din domenii diverse au fost, că avem peste 22.000 de şomeri înregistraţi oficial,  şi că AJOFM a mediatizat din timp activitatea de ieri dimineaţă şi noi ne-am aşteptat cam la acelaşi lucru.

Probabil au făcut-o şi organizatorii care au muncit mai bine de o lună pentru a-i convinge pe angajatori să participe. Totuşi, spre surprinderea tuturor, absolvenţii nu s-au grăbit să  consulte oferta de locuri de muncă. Poate că unii dintre ei lucrează deja la negru şi sunt plătiţi suficient de bine, în timp ce alţii au plecat în străinătate.

Mai sunt şi cei care, probabil,  nu vor să muncească şi pace! Dacă primei categorii îi găsim circumstanţe atenuante, iar pe emigranţi ajungem chiar să-i invidiem uneori, pe tinerii care vor să-şi prelungească la nesfârşit huzurul sau speră să devină şomeri, fără să îşi fi cautat în prealabil un loc de muncă, nu îi înţelegem, oricât ne-am strădui. 

Tecucenii, mai harnici!

La Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi de la Tecuci, opt agenţi economici au prezentat o ofertă de 50 de locuri de muncă. Au venit să îşi caute job 400 de tecuceni, dintre care 350 absolvenţi de studii medii sau superioare.  În final, 70 au fost selectaţi în vederea încadrării.

Citit 2503 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.