Firmele gălățene, greu de convins să colaboreze cu Statistica

Firmele gălățene, greu de convins să colaboreze cu Statistica
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Colaborarea anevoioasă cu firmele gălățene, în special cu cele nou-intrate în eșantioanele statistice, precum și reticența tot mai multor gălățeni de a colabora cu operatorii statistici sunt principalele dificultăți cu care Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați s-a confruntat în cursul anului 2022. "Suntem puțini, supraîncărcați, tragem de agenții economici și ei ne amână, deși confidențialitatea datelor cu care operăm este foarte strictă", sintetizează directoarea DJS Galați, Anca Popescu.

Conform raportului de activitate pe anul 2022 al Direcției Județene de Statistică Galați, personalul direcției este subdimensionat, raportat la volumul și complexitatea lucrărilor statistice și la termenele strânse de realizare a acestora. "Acest lucru afectează, în principal, posibilitatea de a asigura o calitate înaltă a datelor statistice colectate. Este și motivul pentru care în activitățile de pregătire, colectare a datelor primare, verificare, procesare și rezolvare a non-răspunsurilor (activități specifice serviciului de producție statistică) au fost cooptați și salariații din compartimentele dezvoltare sistem statistic teritorial, resurse umane și financiare și de prelucrare date și sinteză, diseminare și relații cu publicul, în detrimentul realizării unor activități specifice acestora".

"Asta nu înseamnă că, dacă suntem puțini, nu ne facem treaba așa cum trebuie. Că redistribuim personalul, că rămânem peste program... sunt chestiuni care țin de organizarea noastră internă", spune directoarea Anca Popescu.

"Durerea cea mai mare, colaborarea cu firmele"

Cea mai mare dificultate cu care statisticienii gălățeni s-au confruntat anul trecut o reprezintă, conform raportului, "colaborarea anevoioasă cu agenții economici, în special cei nou-intrați în eșantioanele statistice". Printre lucrurile reclamate de firmele respective se numără volumul mare de informații cerute înainte de încheierea situațiilor financiar-contabile, solicitarea acelorași indicatori care se regăsesc și în situațiile financiare și chiar în diferite cercetări statistice, lipsa personalului specializat pentru completarea chestionarelor statistice, precum și dificultăți în utilizarea portalului, din cauza lipsei personalului cu pregătire în domeniul informatic.

"Durerea cea mai mare o reprezintă colaborarea cu firmele, pierdem foarte multă vreme solicitând datele. Situația este tristă și vrem ca agenții economici să înțeleagă utilitatea datelor statistice. Toate cifrele se răsfrâng în indicatorii statistici ai județului, iar orice agent care nu răspunde solicitărilor noastre afectează acești indicatori. Dacă am primi răspunsurile fără numeroasele amânări, am scurta din timp, pentru că munca noastră tot aia este", spune directorul DJS Galați.

Confidențialitatea este garantată

Anca Popescu precizează că firmele cuprinse în eșantioanele statistice nu trebuie să-și facă griji privind datele pe care le furnizează: "Suntem obligați să păstrăm confidențialitatea. Nu dăm nume, doar cifre, fără ca cineva să poată fi identificat. Confidențialitatea datelor pe care le primim este foarte strictă".

Nu în ultimul rând, și derularea anchetelor statistice din gospodăriile populației este din ce în ce mai dificilă. De vină sunt, conform raportului citat, identificarea greoaie a locuințelor cuprinse în eșantioanele statistice, dar și reticența și chiar refuzul respondenților de a colabora cu operatorii statistici.

Citit 3500 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 08:12

4 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 15 Iunie 2023 12:58
    5.13.169.***
    Cand a fost calculat COSUL LUNAR AL UNUI ROMAN? Va zis eu de aproape 12 ani!
    Sa nu muncesti in PIERDERE IN ROMANIA S-AR AFLA NEGRU PE ALB... adevaratul SALAR MINIMAL... si sigur SARE DE 1000E NET!
    Atunci ar suge bani de unde? De la proxeneti, deelari si webchatiste??? NU PREA CURAND! Dar intr-un f
    0
    0
  • postat de Anda
    Miercuri, 14 Iunie 2023 23:17
    5.13.163.***
    Obligatia de a ne voluntaria timpul si resursele...
    La stat sunt taxe peste taxe, cand vor ceva de la noi, sa fie rapid si gratuit, desigur.
    0
    0
  • postat de fabrica de reusiri....o tara care va intra in colaps. minciuna are picioare scurte...
    Miercuri, 14 Iunie 2023 20:03
    89.39.81.***
    statistica e o ramura importanta a matematicii. in baza ei se pot lua decizii corecte, importante....la noi se iau numai decizii politice ce nu au legatura cu normalitatea, statistica matematica...oamenii astia sint platiti sa aduca informatii reale, de la fata locului....sa prezinta politicienii pr
    0
    0
  • postat de Cristi
    Miercuri, 14 Iunie 2023 20:03
    5.14.131.***
    O mizerie marca înregistrată a ,,Statului român", angajatorii galateni nu pot plati salarii cu statisticile lor, daca doresc date și bilanțuri contabile sa le solicite la ANAF, doar avem în vigoare legea digitalizării nu!?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.