Agricultorii critică sistemul european de subvenţionare

Agricultorii critică sistemul european de subvenţionare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* FNPAR solicită majorarea suprafeţei subvenţionate şi eliminarea plafonării în funcţie de dimensiunea fermelor *

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) vrea ca suprafaţa totală de teren pentru care sunt acordate subvenţii prin sistemul plăţilor unice să fie majorată de la 8,7 milioane hectare în prezent la cel puţin 10,2 milioane de hectare.

"La ora actuală, României îi sunt alocate subvenţii pentru 8,7 milioane de hectare, în contextul în care suprafaţa agricolă a ţării este de 14,7 milioane de hectare, ceea ce reprezintă o inechitate. Am cerut ca suprafaţa beneficiară de subvenţii să fie majorată la minim 10,2 milioane de hectare, iar semnalele primite sunt încurajatoare" a declarat preşedintele FNPAR, Viorel Matei, în contextul unei întâlniri cu misiunea de audit a Curţii Europene de Conturi.

Limite controversate

Reprezentantul agricultorilor a mai arătat că  România ar fi dezavantajată dacă se va concretiza ideea analizată în prezent de Comisia Europeană potrivit căreia vor fi acordate subvenţii pentru o suprafaţă de maxim 1.000 de hectare pe fermă.

„În România există ferme a căror suprafaţă variază de la 50 la 10.000 de hectare şi ne-am declarat împotriva unei eventuale limitări care să prevadă, spre exemplu, acordarea de subvenţii pentru o suprafaţă de maxim 1.000 de hectare pe fermă. Pe noi ne-ar dezavantaja foarte mult pentru că avem potenţial de creştere în agricultură, în timp ce unele statele occidentale l-au atins deja", a precizat preşedintele FNPAR.

FNPAR a cerut, de asemenea, o nouă politică în ceea ce priveşte alocările financiare pentru terenurile agricole nelucrate. Propunerea federaţiei a fost ca fondurile să fie acordate doar pentru terenurile care, provizoriu, sunt trecute în conservare (pentru refacerea solurilor), iar diferenţa de fonduri să fie realocată proprietarilor care lucrează terenurile.

Citit 913 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.