Bătălia pentru banii UE

Bătălia pentru banii UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Unde se vede un şantier în lucru pe infrastructura Galaţiului, în nouă cazuri din zece sunt finanţări din fonduri europene” *

Costel Hanţă coordonează activitatea Direcţiei de Programe şi Proiecte Europene a municipiului Galaţi de la înfiinţarea acesteia, din august 2008. Nu întâmplător a ajuns specialistul în proiecte europene câştigate din Primărie.

Din 2001 până în 2004 a condus Direcţia de Coordonare a Implementării Fondurilor Europene la Ministerul Mediului, apoi, în perioada 2005-2007, a fost director de dezvoltare al unei firme internaţionale de consultanţă la proiecte cu finanţare. Motive suficiente pentru a-l întreba de banii UE de care beneficiază oraşul:

Reporter: Domnule director, în total, din 2008 şi până acum, câţi bani europeni a adus Galaţiului Direcţia pe care o conduceţi?

Costel Hanţă: Direcţia de Programe şi Proiecte Europene, care până curând număra un efectiv de doar zece persoane, în colaborare cu serviciile specializate din Primărie a pregătit şi depus 25 de cereri de finanţare.

Dintre acestea au fost contractate cu Autorităţile de management nu mai puţin de 14 proiecte cu o valoare totală de peste 80 milioane de lei. Până la finalul acestui an sunt aprobate pentru contractare proiectele din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană cu o valoare de 85 de milioane de lei.

Reporter: Ce credeţi că s-ar fi întâmplat fără aceşti bani europeni? Am mai fi avut investiţii?

Costel Hanţă: În perioada de importante restrângeri bugetare prin care trec autorităţile locale, fondurile europene sunt singura soluţie importantă de finanţare a investiţiilor.

În cazul municipiului Galaţi, avem şantiere unde se lucrează la reabilitarea străzilor, şcolilor, căminelor de bătrâni şi aşezămintelor sociale, la parcuri şi infrastructura urbană, lucrări la care finanţarea este asigurată din Fondurile Structurale Europene.

De altfel, se află în desfăşurare şi faza finală a proiectelor ISPA apă şi deşeuri, care împreună totalizează peste 100 de milioane de euro.

Reporter: Care sunt cele mai importante investiţii realizate în acest an care poartă marca fondurilor UE?

Costel Hanţă: Sunt foarte multe. Pe primul loc ar putea fi „Modernizarea Străzii Basarabiei între Piaţa Energiei şi B-dul George Coşbuc” , finanţată prin Programul Operaţional Regional.

La fel de importante mi se par, pe plan educaţional, “Modernizarea şi Reabilitarea Şcolii nr. 38 din municipiul Galaţi” şi “Extinderea Colegiului de Industrie Alimentară <> şi modernizarea utilităţilor existente”.

Nu aş putea trece cu vederea „Modernizarea clădirilor Căminului pentru Persoane Vârstnice <> Galaţi“ şi “Modernizarea şi echiparea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” Galaţi”, toate finanţate prin POR.

Este esenţial să avem grijă de copiii şi de vârstnici! Alte proiecte de maximă importanţă sunt „FIN-URB–ACT - crearea structurilor eficiente pentru accesarea fondurilor europene” şi „Revitalizarea zonelor industriale tradiţionale din Sud – Estul Europei”.

Probabil cele mai cunoscute proiecte de către gălăţeni sunt Piaţa de Gros Calea Basarabiei - zona Galaţi-Cahul” şi amenajarea parcului din Micro 13, aferent blocuri ANL – strada Nicolae Mantu şi a parcului din Micro 21, aferent blocurilor R4-R7 - Supermarket Selgros.

La acestea, cum spuneam, se adaugă rampa ecologică de deşeuri, staţia de sortare a deşeurilor, reţelele de canalizare şi alimentare cu apă, staţia de epurare a apelor uzate.

Cred că acolo unde se vede un şantier în lucru la infrastructură în municipiul Galaţi, în nouă cazuri din zece sunt finanţări din fonduri europene.

Reporter: Cât timp şi câţi oameni lucrează la întocmirea unui proiect câştigător?

Costel Hanţă: De regulă, durata de „gestaţie” a unui proiect este între şase luni şi un an, timp în care se identifică problema de rezolvat, se stabileşte bugetul cadru, se pregătesc caietele de sarcini pentru proiectantul studiilor şi proiectelor tehnice, acolo unde se cer astfel de documentaţii, se întocmesc şi revizuiesc documentaţiile tehnice şi economice necesare, se prezintă şi aprobă în Consiliul Local, se scrie aplicaţia de finanţare propriu-zisă şi se depune, se răspunde la clarificările cerute de evaluatori şi se fac eventuale ajustări şi în final se semnează contractul de finanţare.

La acest proces participă între 5 şi 20 de persoane, în funcţie de caracteristicile programului şi complexitatea proiectului.

Reporter: Care sunt cele mai noi proiecte câştigate de Direcţia pe care o conduceţi şi care dintre ele se vor realiza anul viitor?

Costel Hanţă: Ultimele proiecte aprobate în vederea contractării de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sunt cele cuprinse în prima etapă a  Planului Integrat de Dezvoltare Urbană şi cu bugetele aprobate în şedinţa Consiliului Local din 30 septembrie 2010.

Este vorba despre modernizarea Bd. Oţelarilor, a străzilor Stadionului, Frunzei şi Gheorghe Asachi, modernizare strada Unirii, modernizarea Grădinii Publice, modernizarea Parcului Rizer şi modernizarea Centrului Multifuncţional de Servicii Socio-medicale pentru persoane vârstnice, toate urmând a fi finanţate prin Programul Operaţional Regional.

Citit 1122 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.