Solidaritatea a murit, trăiască Solidaritatea

Solidaritatea a murit, trăiască Solidaritatea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor nu mai există - a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă liderul acestei structuri, Gheorghe Tiber.

Acesta a continuat însă spunând că a fost înfiinţat un nou sindicat. Este vorba despre Sindicatul Naţional „Solidaritatea” al Metalurgiştilor din România, care a luat fiinţă prin unirea vechiului SSM de la ArcelorMittal Galaţi şi a sindicatului de la ArcelorMittal Hunedoara.

Noua Solidaritatea are sediul în comuna Jilava şi a fost înscris la Judecătoria Cornetu, iar instanţa a avizat prin sentinţă înfiinţarea sindicatului încă din luna iulie a acestui an.

„Ce trebuie să ştie oamenii este că sindicatul nu pleacă nicăieri. Va avea doar sediul juridic în altă parte. Vom continua să luptăm pentru drepturile salariaţilor pe care îi reprezentăm şi vom face tot posibilul să nu îi dezamăgim”, a susţinut Gheorghe Tiber.

Dincolo de motivul extinderii... naţionale a mişcării sindicale reprezentate de către Tiber, acesta a spus şi că în felul acesta procesele pe care vechiul sindicat le are cu gruparea Ilinca, despre care a spus că este susţinută de conducerea ArcelorMittal Galaţi, rămân fără obiect.

În plus, potrivit liderului, neîncrederea în justiţia gălăţeană i-a determinat pe cei din conducerea sindicatului de la Galaţi, dar şi de la Hunedoara să fie de acord cu această mutare.

Reprezentativitate nouă

Mişcarea făcută de către cei de la vechiul sau noul sindicat Solidaritatea nu le asigură însă reprezentativitatea, atât de necesară pentru accesul la negocierile contractului colectiv de muncă pe anul 2011.

În condiţiile în care exista deja un proces în instanţele gălăţene care are ca obiect „reprezentativitatea sindicatului”, l-am întrebat pe Gheorghe Tiber dacă acest proces poate consfinţi prezenţa lor la negocieri.

După un răspuns ezitant, acesta a recunoscut că, şi în acest caz, procesul a rămas fără obiect şi că în urmă cu două săptămâni a fost iniţiat un nou proces, pentru obţinerea reprezentativităţii cu o treime din numărul de salariaţi de la combinatul siderurgic.

„Au fost strânse până acum 3000 de semnături, însă procedura continuă. Ne aşteptăm la orice din partea administraţiei, inclusiv la faptul că negocierile ar putea începe înainte ca instanţa să se pronunţe în legătură cu acest ultim dosar. Suntem însă pregătiţi pentru a face faţă unor situaţii de felul acesta”, a mai declarat Tiber.

Citit 1122 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.