Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă ar putea fi prelungit

Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă ar putea fi prelungit
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În actualul context legislativ, gălățenii care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o mai pot face până la 31 august 2023 inclusiv, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa Județeană de Pensii și prin plata unor sume către aceasta. Termenul-limită ar putea fi însă prelungit, până la 31 decembrie 2024, conform unui proiect de ordonanță pus vineri în dezbatere la Ministerul Muncii.

Oricare ar fi termenul de valabilitate al acestui mecanism, practic, este vorba despre cumpărarea de vechime retroactivă și ea poate fi făcută, conform OUG 163/2020, numai de către o persoană care nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială. Aceasta poate efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare la sistemul public de pensii în România, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

Site-ul avocatnet.ro clarifică unele dintre nelămuririle cel mai des întâlnite. Astfel, plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face numai în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioadele neasigurate. Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive.

Se încheie un contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, în care se trec perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de CAS din momentul semnării contractului și totalul cuantumului CAS. 

„Se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa. În prezent, salariul minim brut este de 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că cei interesați de acest mecanism vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din acest an. Pentru 2022, cota de CAS a fost de 638 lei (25% din 2.550 lei) pentru fiecare lună completată”. Modificarea ulterioară a salariului minim sau a cotei CAS nu afectează plățile aflate în desfășurare.

Se pot încheia mai multe contracte succesive cu casa de pensii, dar perioada totală asigurată nu trebuie să fie mai mare de 6 ani. Plata efectivă a CAS se poate face integral sau în mai multe tranșe lunare. Nu există măsuri coercitive pentru plățile neefectuate; va fi luat în calcul numai ce s-a plătit deja.

Citit 990 ori Ultima modificare Marți, 15 August 2023 05:42

1 comentariu

  • postat de Disperare financiară la PIB
    Miercuri, 16 August 2023 11:23
    109.166.134.***
    Încă o dovadă că suntem în criză financiară, nu mai sunt bani la PIB-ul României, se vinde tot ce se poate, nici fierul vechi din industria lui Ceaușescu nu-l mai avem să-l vindem.. am rămas în izmene, vindem vechime ca la talcioc.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.